Ingezonden persbericht


Den Haag, 6 november 2006

CNN Presents: Combat Hospital

Indringende documentaire over dagelijkse verschrikkingen en emoties in Amerikaans militair hospitaal in Bagdad

De documentaire 'CNN Presents: Combat Hospital' volgt 16 dagen lang het reilen en zeilen van het 10e Combat Support Hospital in Irak en is getuige van de dagelijkse strijd op leven en dood die gevoerd wordt door de artsen en hulpverleners in de operatiekamers van het 'Mountain Medic' militair hospitaal in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

In exclusieve gesprekken met 5 doktoren, 14 verpleegsters en 22 (para)medische hulpverleners, die slachtoffers behandelen afkomstig van de Amerikaanse en coalitietroepen, de burgerbevolking en zelfs opstandelingen onthult 'CNN Presents: Combat Hospital' de verschrikkingen en de humanitaire gevolgen van de oorlog in Irak. Het Combat Hospital is gevestigd in een gebouw dat Saddam Hussein eens gebruikte voor zijn eigen medische verzorging, De documentaire laat, zonder commentaar, van dichtbij zien wat er dagelijks gebeurt in het 10th Combat Support Hospital in Bagdad. De beelden en geluiden reflecteren de chaos en heldendaden, de angst en het verdriet, de stress en heldhaftigheid in de operatiekamers: schotwonden, verbrandingen, amputaties, reanimaties en gruwelijke verminkingen veroorzaakt door IEDS (improvised explosive devices).

In een van de meest indrukwekkende gedeeltes van deze documentaire wordt de aankomst van 12 slachtoffers gefilmd tijdens een relatief rustig moment in het militair hospitaal. Vier zijn er dood. Zeven Amerikaanse soldaten en CBS News correspondente Kimberly Dozier zijn in kritieke toestand en vechten voor hun leven. Het team gaat aan het werk. De operatiekamers zijn weer gevuld.

CNN Presents: Combat Hospital wordt uitgezonden op:

Zaterdag 11 november om 8.00 uur, 16.0 uur en 21.00 uur Zondag 12 november om 8.00 uur en 21.00 uur


---

Noot voor de redactie (