Ingezonden persbericht


*** Embargo tot zaterdag 11 november 2006 ***

YPSILON OPENT EXPERTISECENTRUM WONEN

De woonsituatie van psychiatrische patienten laat ernstig te wensen over. Na de sluiting van de grote psychiatrische ziekenhuizen zijn veel patienten op 3-hoog-achter in de stad terechtgekomen, op straat, of in het ouderlijk huis op zolder. Onwenselijk maar ook niet nodig, vinden familieleden verenigd in Ypsilon. Vandaag opent de vereniging tijdens een studiedag in Bunnik het 'Ypsilon Expertisecentrum Wonen'. Met dit expertisecentrum, te vinden op www.ypsilon.org/wonen, wil Ypsilon als grootste consumentenorganisatie in de psychiatrie de groeiende groep familieleden ondersteunen die zelf een wooninitiatief willen starten of willen weten wat er op dit gebied al is. Het centrum bundelt alle initiatieven, ideeen, deskundigheid, huisvestingseisen, ervaringen en projecten die op dit vlak bekend zijn.

De opening van het Expertisecentrum valt samen met de Landelijke wooninitiatievendag die vanuit de gehandicaptensector wordt georganiseerd. In die sector is het al jaren gebruikelijk; voor mensen met een ernstige psychiatrische ziekte als schizofrenie nog maar net: Familieleden die zich inzetten voor de plek waar een ziek familielid dat niet voldoende voor zichzelf kan opkomen, kan wonen. Maar waar moet je op letten? Bij wie moet je zijn? Welke woonwensen zijn reeel? Hoe kom je tegemoet aan de zorgbehoefte? "Wij willen blijvend goede voorzieningen voor onze psychiatrisch zieke familieleden, dat is in ieders belang", zegt Loes Schneider die vandaag twee drukbezochte workshops 'Wonen' leidt en in Breda het initiatief nam tot een woonproject. "Onze kinderen zullen, als ze veilig en met zorg wonen, niet verloederen en met hun beperkingen goede burgers zijn, die de samenleving veel minder geld kosten."

De 'Stichting huisjes' wil huizen onder de rook van de inrichting, het Acomplex staat midden in een woonwijk, in Wilhelminaoord gaat wonen samen met werken. Elk initiatief heeft zijn eigen kenmerken. En dat is precies waar Ypsilon naar streeft: gedifferentieerd en voldoende aanbod, zodat er voor iedere patient een plek is die aansluit bij zijn of haar behoefte. Met steun van het VSB Fonds, het Skan Fonds, het Fonds Psychische Gezondheid en de stichting Vrienden van Ypsilon biedt het nieuwe Expertisecentrum een bron van kennis en ervaring.

De opening van het Expertisecentrum vindt vandaag plaats op de Ypsilon Studiedag 2006, waar 425 betrokkenen en hulpverleners van mensen met een psychose of schizofrenie, een boeiend programma volgen. Toppsychiater Wiepke Cahn spreekt over de stand van de wetenschap, stemmenspecialist Jack Jenner over hallucinaties en stemmen, BOPZ-rechter Kees Blankman behandelt de rechten van familie en psychiater Jeroen van der Linden het medicijngebruik. Workshops met voor familieleden belangrijke onderwerpen als trainingen, woonprojecten, geldzaken, second opinion completeren het programma.

__________________________________

Noot voor de redactie,