Nederlandse Islamitische Omroep

Donderdag 9 november

Onderwerpen Nioscoop
12 november 2006, 12.33 tot 13.03 uur, Ned 2

Islam Democraten / Lijst 21
De Islam Democraten is een van de vele kleine, nog onbekende politieke partijen waar kiezers aanstaande 22 november hun stem op uit kunnen brengen. De partij behaalde bij de verkiezingen afgelopen maart 1 zetel in de Haagse gemeenteraad en hoopt nu ook bij de landelijke verkiezingen op voldoende stemmen. CDA of PvdA? Wel of geen generaal pardon? Nioscoop was benieuwd naar de standpunten van de Islam Democraten, en legde partijleider Arif Potmis een aantal keuzes voor.

Functie van de moskee, deel 3
De islam in Nederland heeft in de afgelopen jaren verschillende veranderingsprocessen meegemaakt. Zo zijn de moskeeën in hoog tempo veranderd van slechts gebedsruimtes, naar multifunctionele ontmoetingsruimtes. Er kan tegenwoordig meer gesproken worden over een 'centrum, dan over een moskee. Heel veel moskeeën vervullen tegenwoordig een belangrijke maatschappelijke rol in Nederland. In Nioscoop, aflevering 3 van de serie "functie van de moskee". Deze keer over de sociale- en juridische hulpverlening in de moskee.

Mode en de hoofddoek
In Amsterdam wonen 77000 moslima's en velen van hen dragen een hoofddoek. Hoe denken deze vrouwen over het dragen van een hoofddoek en wat vinden zij mooi? In Nioscoop een reportage over moslima's uit alle culturen die komen winkelen bij hoofddoekenwinkel Al Motahajiba in de Javastraat in Amsterdam.


----------

Onderwerpen Nio-radio
11 november 2006, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Zaterdag in De Horizon

Islam tijdens de Cinema Arabe
Vanwege de vele discussies die op dit moment spelen over de islam, heeft het 'Cinema Arabe' allerlei films aangekocht die over de islam gaan. 'Cinema Arabe' wil het stereotype beeld dat over moslims geschetst wordt, aanpassen door films te vertonen vanuit een andere invalshoek dan wat wij dagelijks te zien krijgen. Ook worden er gedurende het festival discussies gevoerd. In De Horizon een gesprek met de directeur van het 'Cinema Arabe', festival de heer Adel Salem. www.cinemaarbe.nl

Nederlandse moslims binnenkort op de hadj
Jaarlijks vertrekken meer dan 5000 moslims uit Nederland naar Mekka voor de bedevaart. 'Mekka-reizen' is een reisbureau die al jaren hadj - reizen naar Saoedi-Arabië organiseert. In De Horizon geeft Abdellah Mrabet van Mekka-reizen informatie aan moslims die van plan zijn dit jaar naar de hadj te gaan.

Gesprek met Pastors

Marco Pastors is de vaak omstreden lijsttrekker van EénNL. Zijn standpunten over met name de multi - culturele samenleving veroorzaken vaak beroering. De Horizon vraagt hem of hij zou samenwerken met Geert Wilders, 'importhuwelijken' en nog veel meer.

Voor de redactie:
Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of redactie@islamitischeomroep.nl Postbus 336, 1200AH Hilversum