Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 235

datum: 10 november 2006

Embargo tot zaterdag 11 november 20.00 uur

Stadsoorkonde voor Christelijke Muziek- en Showbands 'Juliana en Bernhard'

Zaterdag 11 november zal burgemeester Van Vliet-Kuiper de Stadsoorkonde uitreiken aan de Christelijke Muziek- en Showbands 'Juliana en Bernhard' tijdens het Grote Koppel Concert in de St. Joriskerk. Het is de derde keer dat het stadsbestuur door middel van het uitreiken van de Stadsoorkonde zijn waardering toont voor de bijzondere verdiensten van een Amersfoortse vereniging of instelling.

Juliana en Bernhard

De Christelijke Muziek-en Showband Juliana bestaat dit jaar 80 jaar. De vereniging houdt al 70 jaar een zelfstandig opererende jeugdafdeling 'Bernhard' in stand. Hierdoor is het mogelijk dat Amersfoortse jeugd (8-16 jaar) met leeftijdsgenoten samen muziek kan maken. Ook verzorgen de korpsen Algemene Muzikale Vorming voor kinderen en muzieklessen op basisscholen zodat kinderen kennis kunnen maken met een veelheid aan instrumenten. Beide muziekkorpsen behoren al jaren tot de top van Nederland. De diversiteit aan instrumenten, het grote repertoire en het hoge niveau zorgen ervoor dat beide korpsen veelgevraagd zijn in binnen- en buitenland. Momenteel bestaat 'Juliana' uit zo'n 75 muzikanten met daarnaast enkele niet spelende (bestuurs- en commissie)leden. De jeugdafdeling 'Bernhard' bestaat uit ongeveer 50 spelende leden en heeft 25 leerlingen in opleiding.

Op straat en in de zaal

Bijzonder is dat beide korpsen naast concerten ook de traditie van een voorbij marcherend muziekkorps tijdens festiviteiten in ere houden. Daarmee vullen zij letterlijk de straten en pleinen van Amersfoort met muziek en show. Met hun vele optredens buiten de stadsgrenzen zijn de ruim 140 leden van 'Juliana en Bernhard' ware ambassadeurs van Amersfoort. In 2006 mocht het jeugdkorps 'Bernhard; deelnemen aan het Nationale Bevrijdingsdefilé in Wageningen op 5 mei en was 'Juliana' vertegenwoordigd op de nationale Veteranendag op 29 juni in Den Haag.

Stadsoorkonde
Het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort drukt met de uitreiking van de stadsoorkonde zijn waardering uit voor verenigingen, instellingen, bedrijven of personen, die zich langdurig danwel op bijzondere wijze hebben ingezet voor de stad Amersfoort. De instellingen of verenigingen moeten zich bovendien op hun terreinen door werkzaamheden hebben onderscheiden.

De oorkonde wordt meestal toegekend ter gelegenheid van een jubileum.

De aanvraag voor een stadsoorkonde wordt voorgelegd aan het college waarna een collegebesluit wordt genomen over de eventuele toekenning. De stadsoorkonde is in 2003 uitgereikt aan de Toonkunst Oratoriumverening Amersfoort t.g.v. het 125-jarig bestaan. In 2005 is de stadsoorkonde uitgereikt aan de vrijwilligers van de Archeologische Dienst ter afsluiting van het jublieumjaar.

Informatie: Esther Lans, communicatieadviseur Concernstaf, telefoon 033 469 43 41 of e-mail e.lans@amersfoort.nl


---- --