Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 november 2006


PvdA voert campagne voor betaalbaar wonen


Iedereen heeft het recht op een dak boven zijn hoofd. Toch is het steeds moeilijker voor mensen om aan een betaalbare woning te komen. Starters blijven noodgedwongen in een studentenhuis of bij hun ouders wonen. Ouderen kunnen geen aangepaste woning krijgen en een werkend gezin met een gemiddeld inkomen kan dat ene huis met extra kamer in die kindvriendelijke wijk niet betalen. Er zijn gewoonweg te weinig woningen in Nederland. Kortom, er is sprake van woningnood. Met tien actiepunten wil de PvdA ervoor zorgen dat mensen weer betaalbaar kunnen wonen in een fijne buurt.


De PvdA wil onder meer dat er goedkopere koopwoningen worden gebouwd voor mensen met lagere- en middeninkomens. De woningmarkt moet ook voor starters en ouderen toegankelijk zijn. In nieuwbouwwijken moet ten minste 30 procent betaalbare huur- en koopwoningen worden gebouwd en er moeten meer aangepaste woningen voor ouderen komen.


De PvdA zet zich niet alleen in voor nieuwe woningbouw maar ook voor probleemwijken waar het minder gaat. Van deze probleemwijken wil de PvdA kansenzones maken waar mensen graag wonen en werken. De PvdA wil daarom 1,8 miljard euro investeren om verloedering van oude wijken tegen te gaan. Daarnaast wil de PvdA dat woningbouwverengingen meer investeren in het opknappen van buurten. Tevens pleit de PvdA voor het terugdraaien van de bezuiniging op de huursubsidie.


Deze en meer actiepunten staan in het themaboekje ''Betaalbaar Wonen '' dat zaterdag 11 november op diverse plaatsen in land wordt gepresenteerd. Het themaboekje is als bijlage toegevoegd. (opvragen bij afzender)