GroenLinks

Gebruik meevaller niet voor vergrijzing maar voor vergroening

11 november 2006

Minister Zalm wil een meevaller van 1,7 miljard euro gebruiken voor de vergrijzing. GroenLinks gebruikt dat geld liever voor de vergroening: de aanpak van het klimaatprobleem. Stimuleer energiebesparing en de productie van duurzame energie, maak een 100.000 dakenplan voor zonnepanelen en bouw nieuwe, milieuvriendelijke woningen voor de lagere inkomens.

Minister Zalm maakte vandaag bekend dat hij een forse meevaller heeft: de winstbelasting levert 1,7 miljard euro meer op dan verwacht. Deze meevaller wil Zalm volledig gebruiken voor een hoger begrotingsoverschot om de vergrijzing op te vangen. GroenLinks vindt dat de verkeerde keuze. Wij nemen al veel maatregelen om de vergrijzing op te vangen. Maar het is zeker zo belangrijk voor onze toekomst om het klimaatprobleem op te vangen. Daar is een forse vergroening voor nodig.

Dit kabinet is het minst groene kabinet van de afgelopen 25 jaar. Want terwijl de vervuiling groeit en het klimaat verandert, is er bijna een miljard euro bezuinigd op het milieubeleid. Stimuleringsregelingen voor energiebesparing en de productie van duurzame energie zijn afgeschaft. Onlangs schafte minister Wijn de laatste stimuleringsregeling voor groene stroom af. GroenLinks vindt dat de nieuwe financiële meevaller moet worden gebruikt om al die bezuinigingen ongedaan te maken.

Bedrijven dienen voor een lange periode de zekerheid te krijgen dat zij financieel worden ondersteund bij energiebesparing en de productie van duurzame energie. En burgers moeten actief worden betrokken bij het milieubeleid. Dat kan door bijvoorbeeld zonnepanelen financieel weer aantrekkelijk te maken. GroenLinks wil dat er over 4 jaar op 100.000 daken zonnepanelen te vinden zijn. Bovendien pleiten wij voor een fonds voor de bouw van tienduizenden nieuwe, energiezuinige woningen. Daar dienen de modernste vormen van energiebesparing en productie van duurzame energie te worden toegepast. Die woningen zijn ook bereikbaar voor mensen met een laag inkomen: zij kunnen zo fors besparen op hun energiekosten.

Daarnaast dient er een forse vergroening van de belastingen plaats te vinden: vervuiling moet duurder worden. En er dienen strengere regels te komen voor producten en apparaten. GroenLinks is de enige partij die daar echt voor durft te kiezen. Daardoor zijn wij ook de enige partij die er in slaagt om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Femke Halsema