Groen!

Brussel, 11 november 2006

Groen! roept op Vrouwendag op tot solidariteit met vrouwen

Groen! roept op Vrouwendag op tot solidariteit met vrouwen zonder papieren

Vrouwen zonder papieren zijn geen mensen zonder rechten. Groen! wil dat essentiële en fundamentele rechten van vrouwen zonder papieren onverkort worden gevrijwaard én afgedwongen:

Toegang tot gezondheidszorg. Groen! wil een eenvoudige procedure voor dringende medische hulp en pleit voor specifieke gezondheidsprogrammas voor vrouwen zonder papieren. Die zijn gericht op post- en prenatale begeleiding, maar ook op het toegankelijk maken van borstkankerscreening.

Mogelijkheden voor crisisopvang voor vrouwen in nood. Vrouwen zonder papieren die het slachtoffer zijn van partner- of gendergeweld moeten opgevangen kunnen worden in vluchthuis of opvangcentrum.

Strenge vervolging voor wie mensen zonder papieren tewerk stelt als huisslaaf. Groen! pleit voor een centraal en veilig meldpunt waar vrouwen zonder papieren aangifte kunnen doen, bv. bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

Een procedure met duidelijke en vaste criteria voor de regularisatie van mensen zonder papieren. Groen! pleit voor een duidelijke en transparante asielprocedure, met vaste criteria vastgelegd in de wet.

Groen! riep op de Vrouwendag van zaterdag 11 november 2006 tot solidariteit met deze vrouwen, die dat zelf niet kunnen omdat deze vrouwen zonder papieren vooral bezig zijn met zich verborgen te houden, met overleven.

Vera Dua, voorzitter Tinne Van der Straeten, ondervoorzitter Groen!