Ingezonden persbericht


Paul Rosenmöller Met Wouter Bos naar Engeland

IKON-televisie

Woensdag 15 november 2006

Nederland 2

20.41 - 21.20 uur: Paul rosenmÖller en de lijsttrekkers

Voorafgaand aan de verkiezingen van 22 november reist IKON-presentator Paul Rosenmöller met de lijsttrekkers van zes politieke partijen naar locaties in het buitenland die er voor hen toe doen. Op deze voor hen zo inspirerende plekken wil Rosenmöller erachter komen waarom zij denken wat ze denken, zeggen wat ze zeggen en vinden wat ze vinden.

Afl. 5: Met Wouter Bos naar Engeland

Met Wouter Bos gaat de reis naar Engeland. De Britse hoofdstad was de laatste standplaats van Bos voordat hij zijn baan bij Shell verruilde voor de Haagse politiek. In Southampton wordt een bezoek gebracht aan de YMCA. Daar werkte de 16-jarrige Wouter een jaar lang als vrijwilliger. En de PvdA-lijsttrekker is een groot fan van de Britse premier Tony Blair, bij wie hij samen met Paul Rosenmöller op bezoek gaat.

Bos groeide op in een Nederlands hervormd gezin in Odijk. Zijn vader was onder meer nauw betrokken bij de oprichting van de interkerkelijke ontwikkelingsorganisatie ICCO. Als kleine jongen zag hij Zuid-Afrikaanse anti-apartheidstrijders als Desmond Tutu en Allan Boesak bij hem thuis over de vloer komen. Na de middelbare school werkte de jonge Bos op advies van zijn vader een jaar lang als vrijwilliger bij YMCA in Southampton. Na een studie politicologie en economie aan de VU in Amsterdam belandde hij bij Shell in Pernis. Via vestigingen in onder meer Boekarest en Hongkong kwam hij in Londen terecht. In 1998 maakte hij de overstap naar de politiek.

Paul Rosenmöller praat met Wouter Bos over de oorsprong van het socialistische gedachtegoed, zijn christelijke opvoeding en wat daar nog van over is, zijn inspiratiebron Joop den Uyl, op welke wijze zijn ervaring in het bedrijfsleven van pas komt in de politiek en over de keuze van Bos voor een politieke stroming die opkomt voor mensen die in de knel zitten. Hoe ziet de onderkant van de samenleving er vandaag de dag uit en wat heeft Bos er mee? En wat betekent het toenemend nationalisme voor iemand die niet alleen zelf over de grens heeft gewerkt, maar die ook leiding geeft aan een partij met een internationale oriëntatie en geschiedenis?

Presentatie: Paul Rosenmöller; redactie: Lotje Dercksen, Jurgen Maas, Henriëtte Smit, Marieke van Santen; productie: Marie-Louise van Agtmael; regie: Hans Hermans, Martin Maat; eindredactie: Christof van Basten Batenburg.

---- --