Universiteit van Amsterdam

Hoe Van Gogh aansluiting vond bij de Parijse avant-garde

Dubbelpromotie Kunstgeschiedenis


woensdag 15 november, 12.00 uur

Het proefschrift van Ella Hendriks en Louis van Tilborgh is het resultaat van onderzoek dat zij verrichtten voor een nieuwe bestandscatalogus van de Antwerpse en Parijse schilderijen van Vincent van Gogh in de collectie van het Van Gogh Museum. Hendriks en Van Tilborgh deden kunsthistorisch en technisch onderzoek naar drieënnegentig werken, waarvan zij er vijfentwintig selecteerden voor een nadere toelichting. Zij gebruikten documentaire, topografische, botanische, technische en stilistische gegevens om de werken te dateren, en om enkele betwijfelde stukken opnieuw aan Van Gogh toe te schrijven. Dankzij de nieuwe chronologie ontstond beter inzicht in Van Goghs snelle transformatie tussen eind 1885 en begin 1888, toen hij veranderde van een realist met een idealistische boodschap in een modernist met aansluiting bij de toenmalige Parijse avant-garde. Dit was een proces van experiment en berekening, waarbij meerdere elementen een rol speelden: de wens om verkoopbare schilderijen te maken, het idee dat het geheim van goed werk niet zozeer in de inhoud school maar in het gebruik van de beeldende middelen, en het verlangen naar moderniteit en een persoonlijke stijl. Tussen techniek en stijl was een direct verband, zoals het onderzoek uitwijst: vanaf het tweede jaar van zijn verblijf in Parijs zocht de kunstenaar bewust naar aansluiting bij het modernisme en begon hij ongewone materialen en ongebruikelijke technieken te gebruiken.

De promotie van Hendriks is om 12.00 uur; die van Van Tilborgh om 13.30 uur.

Mw. E. Hendriks en J.L. van Tilborgh: Nieuwe visies op Van Goghs ontwikkeling in Antwerpen en Parijs. Een geïntegreerde technische en kunsthistorische studie van zijn schilderijen in het Van Gogh Museum. Promotor is prof. dr. E. van Uitert.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.