Gemeente Tilburg

13-11-2006
Bouwarchief online
Vanaf 15 november bouwarchief niet meer in stadswinkel maar op internet

Vanaf 15 november hoeven belangstellenden die bouwtekeningen willen bekijken niet langer meer naar stadswinkel Centrum. Vanaf die datum zijn alle goedgekeurde bouwaanvragen met bijbehorende tekeningen en berekeningen in te zien op internet via het Digitaal loket op www.tilburg.nl. Handig bij bijvoorbeeld de aankoop of verbouwing van een huis. De tekeningen kunnen op papier besteld worden. Elk formaat is leverbaar en valt binnen enkele dagen tegen kostprijs bij de aanvrager in de brievenbus.

Steeds meer digitaal
Marieke Moorman, verantwoordelijk wethouder voor onder meer Bouwen en Milieu: "We zijn heel blij dat nu ook alle bouwtekeningen via internet te bekijken zijn. Het scheelt de burger simpelweg weer een rit naar de stadswinkel. Het digitaliseren van alle bouwtekeningen is een klus van jaren geweest, maar we kunnen nu snel een aantal stappen achter elkaar zetten. Zo zal de bodeminformatie snel online komen; begin 2007 voor makelaars en rond het voorjaar voor burgers. Juist de vertaling van technische codes naar algemeen begrijpelijke milieutermen verklaart waarom de bodeminformatie voor burgers enkele maanden later te vinden is via het Digitaal loket. De stap daarna is dat alle milieu-informatie online komt, naar verwachting medio 2007."

Zorgvuldig
Hoewel het bouwarchief altijd al openbaar is geweest, heeft het college toch extra zorgvuldig willen handelen bij het online zetten van de bouwtekeningen. Daarom bestaat de mogelijkheid om een verzoek tot uitsluiting van publicatie in te dienen bij de 'Uitsluitingscommissie Bouwarchief'. Deze commissie weegt verschillende belangen af, zoals: het belang van openbaarheid, veiligheid (zowel individueel als openbaar), het schaden van belangen van de individuele betrokkene(n) en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Om een zekere bescherming te waarborgen, is identificatie nodig om het bouwarchief op internet in te zien. Toegang tot het bouwarchief wordt alleen verkregen door in te loggen met een DigiD. Zo kan de gemeente altijd zien wie gegevens heeft geraadpleegd. Een DigiD kan aangevraagd worden via het Digitaal loket of via www.DigiD.nl

Digitaal loket
Het bouwarchief op internet is een volgende stap in de ontwikkeling om steeds meer informatie en producten via het Digitaal loket 24 uur per dag opvraagbaar te laten zijn voor de burger. Een greep uit het aanbod van digitale dienstverlening: doorgeven van verhuizingen, aan- en afmelden voor hondenbelasting, inzage WOZ-waarde, antwoorden op meer dan 1000 vragen. Meer informatie? Kijk op www.tilburg.nl onder Digitaal loket.