Gemeente Hoorn


Gemeente en De Peyler ondertekenen overeenkomst nieuwe jachthaven `Marina Kaap Hoorn'

Persbericht d.d.: 3 november 2006

Woensdag 15 november ondertekenen de gemeente Hoorn en projektontwikkelingsmaatschappij de Peyler BV een overeenkomst voor de realisatie van de nieuwe jachthaven aan de Schelphoek genaamd `Marina Kaap Hoorn'. Namens de gemeente ondertekent wethouder Van Es en namens De Peyler ondertekent de heer T. Decnop, algemeen directeur.

Naar verwachting heeft Hoorn in 2008 een nieuwe jachthaven aan de Schelphoek. De jachthaven krijgt de naam Marina Kaap Hoorn en heeft 500 ligplaatsen (met een uitbreidingsmogelijkheid tot 800). Verder komen er een (jeugd)zeilopleidingscentrum, havengebonden winkels en bedrijven, en maximaal 25 waterwoningen.

De inspraak op het voorontwerp-bestemmingsplan wordt 14 november 2006 afgerond. Dan stelt de gemeenteraad naar verwachting het `Eindverslag van overleg en inspraak Bestemmingsplan Schelphoek 2006' vast. Mede op verzoek van omwonenden is het voorlopige ontwerp voor de jachthaven op meerdere onderdelen aangepast. Zo is de jachthaven in omvang teruggebracht. Hierdoor blijft het uitzicht vanaf het grootste deel van het Julianapark weids. Verder wordt het aangrenzende Schelpenstrandje vergroot. Op basis van het voorlopig ontwerp en het Eindverslag wordt het ontwerpbestemmingsplan De Schelphoek 2006 aangepast. Volgens planning wordt begin volgend jaar het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd. Iedereen kan dan gedurende 6 weken zienswijzen indienen. Na afloop van deze periode zal het bestemmingsplan ter vaststelling aan de gemeenteraad worden aangeboden. Daarna wordt het vastgestelde bestemmingsplan ter goedkeuring aangeboden aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. In die fase kunnen dan bedenkingen worden ingediend. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van het bestemmingsplan wordt voor de realisering van de jachthaven een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening gestart. De inschatting is dat in het voorjaar 2007 gestart kan worden met de aanleg van `Marina Kaap Hoorn'.

Het zeilopleiding- en wedstrijdcentrum voor de jeugd is een initiatief van de Stichting Nautisch Kwartier Hoorn (SNKH). Om te komen tot realisatie van dit centrum is de SNKH een samenwerking met de Peyler aangegaan. De totale investering voor de aanleg van de jachthaven en de voorzieningen is ruim twintig miljoen euro. De Peyler neemt het grootste deel voor haar rekening. De gemeente betaalt maximaal 1 miljoen euro aan voorbereidingskosten en de provincie draagt 1,75 miljoen euro bij aan openbare voorzieningen zoals het parkeerterrein.
---