Rijksuniversiteit Groningen

Kijkoperatie geschikt bij endeldarmkanker

Datum: 15 november 2006

Voor patiënten met endeldarmkanker is de chirurgische verwijdering van de endeldarm met de omliggende vetkolom, de beste behandeling om terugkeer te voorkomen. De operatie kan via de buik, maar ook kan gekozen worden voor een minder belastende kijkoperatie.

Uit promotieonderzoek van Stephanie Breukink blijkt dat de kortetermijnresultaten van de kijkoperatie beter zijn dan de resultaten van de buikoperatie. Er is minder bloedverlies, een snellere hervatting van het normale dieet en een kortere ziekenhuisopname. De kwaliteit van leven was in de eerste maanden na een kijkoperatie verminderd. Eén jaar na de operatie was de kwaliteit van leven gelijk aan of zelfs hoger dan het preoperatieve niveau.

Stephanie Breukink (Enschede, 1972) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Chirurgische oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze is chirurg en zal vanaf januari 2007 als fellow upper gastrointestinal surgery in het Queen Elizabeth Hospital in Adelaide, Australië werken. /RA

Datum en tijd

15 november 2006, 13.15 uur

Promovendus

mw. S.O. Breukink

Proefschrift

Laparoscopic total mesorectal excision for rectal cancer

Promotor

prof.dr. T. Wiggers

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 4464 of (050) 361 2200, e-mail j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl