Gemeente Hilversum

Informatiepunt Wmo: 0900 - 7778888

14 november 2006
Als u vragen heeft over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunt u tot 1 januari 2007 terecht bij het informatiepunt Wmo. Het informatiepunt is ondergebracht bij de afdeling Sociale Zaken (SZ). Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur op het volgende telefoonnummer: 0900 7778888 (EUR 0,10 per minuut). Als de medewerkers, uw vragen nog niet (volledig) kunnen beantwoorden, worden deze genoteerd voor latere beantwoording. Dit betekent dat u terug wordt gebeld zodra voldoende bekend is over het beleid en de uitvoering van de Wmo.

Steeds meer ouderen en mensen met beperkingen willen zelfstandig wonen en deelnemen aan de samenleving. Met als gevolg dat de vraag naar zorg- en welzijnsvoorzieningen toeneemt. Om dat in goede banen te leiden, wordt op 1 januari 2007 de Wet maatschappelijke ondersteuning ingevoerd. In combinatie met een afgeslankte Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) stimuleert de Wmo dat burgers zichzelf en elkaar zoveel mogelijk helpen voordat ze aanspraak maken op genoemde voorzieningen.

Ingrijpend
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe wet. Een ingrijpende operatie, waarvoor Hilversum alvast voorbereidingen treft. Vóórdat de Wmo ingaat, worden het bestaande beleid van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) en welzijnsbeleid overgenomen en de lichte vormen van huishoudelijke ondersteuning geregeld. Daarna wordt het pakket van voorzieningen, zorg en ondersteuning heroverwogen en afgestemd op de maatschappelijke vraag. De gemeente wil haar lokale Wmo-beleid vormgeven en in december voorleggen aan de gemeenteraad.

Wie als gevolg van beperkingen op de Wmo is aangewezen, kan straks bij de gemeente terecht. Tegen januari 2007 moet duidelijk zijn waar in het bijzonder, kwetsbare groepen op kunnen rekenen en welke voorzieningen waar te krijgen zijn. Uiteraard houdt de gemeente Hilversum u op de hoogte via de pagina's Raadhuis aan huis en de Seniorenpagina's (in de Gooi en Eembode), internet en andere media.