Gemeente Hilversum

Collectieve ziektekostenverzekering voor mensen met minimuminkomen nóg aantrekkelijker

14 november 2006
10% korting op de basisverzekering en minder premie voor de aanvullende verzekering De gemeente Hilversum biedt aan de mensen met een minimuminkomen een collectieve zorgverkering via zorgverzekeraar Agis. De gemeente heeft met Agis afspraken gemaakt over de tarieven van deze collectieve zorgverzekering voor 2007. Deze afspraken pakken zeer gunstig uit voor de 1600 mensen die nu al deelnemen aan deze collectieve zorgverzekering. Ook voor andere mensen met een laag inkomen, is het nu aantrekkelijker geworden om over te stappen naar deze collectieve verzekering.

Nog gunstiger voor deelnemers
Deelname aan deze collectieve verzekering wordt met ingang van 1 januari 2007 dus nóg aantrekkelijker. De korting op de premie van de basisverzekering, zoals aangeboden door Agis is namelijk verhoogd tot 10%. De premie voor de basisverzekering wordt daardoor voor een deelnemer EUR 84,40 per maand.
Tevens heeft de gemeente besloten haar bijdrage in de premie van de aanvullende verzekering te verhogen van EUR 6,-- per deelnemer per maand tot EUR 8,50 per deelnemer per maand, waardoor de deelnemer nog maar EUR 17,40 per maand hoeft te betalen. Voor de basisverzekering plus de aanvullende verzekering tezamen betaalt men 101,80 euro. Dit is 2,20 euro lager dan in het jaar 2006. Bovendien is dit goed vergelijkbaar met de prijs die men betaalt als men zelf een basisverzekering plus een goedkope variant van de aanvullende verzekering afsluit.

Ruime aanvullende verzekering
De aanvullende verzekering die de gemeente aanbiedt is zeer ruim. Het doel is dat veel kosten gedekt zijn, zodat minima zelden meer onverwachte extra kosten hoeven te betalen. Dit wordt er o.a. allemaal vergoed: fysiotherapie, basis tandartskosten, speciale therapien, bril, hoortoestel, speciale schoenen, de pil, kraamzorg, alternatieve geneeswijzen en eigen bijdragen voor thuiszorg, medicijnen en ziekenvervoer.

Wie kunnen er deelnemen?
Alle inwoners van Hilversum die een inkomen hebben tot aan 120% van het sociaal minimum kunnen hieraan deelnemen. Dit zijn de netto inkomensgrenzen, tot waar men kan deelnemen:

* Echtpaar/samenwonenden 1449 euro en 1523 voor 65+
* Alleenstaande ouder 1304 euro

* Alleenstaande 1014 euro en 1102 voor 65+

Voor een alleenstaande of alleenstaande ouder jonger dan 65 jaar, die samenwoont en dus woonkosten kan delen, ligt de grens 289.89 euro lager.
Niet alleen mensen in de bijstand komen dus in aanmerking, maar ook bijv. AOW-ers met geen of een klein pensioen, een deel van de mensen in de WW en een deel van de mensen die minimumloon verdienen of deeltijdwerk hebben.

Als inwoners op dit moment niet bij Agis verzekerd zijn, maar wel willen meedoen, moeten ze hun huidige verzekering voor 1 januari 2007 opzeggen en zich snel aanmelden via Sociale Zaken. Als inwoners wel via Agis verzekerd zijn, maar nog niet aan de collectieve verzekering deelnemen, kan de afdeling Sociale Zaken het direct voor hen regelen.

Inwoners van Hilversum kunnen een formulier afhalen bij de afdeling Sociale Zaken. Deze is gehuisvest in het pand WisselWerk Gooi Zuid, Wilhelminastraat 1-19 in Hilversum (vlak naast het station, in hetzelfde pand als het CWI). Men kan ook bellen met het Telefonisch Informatiecentrum: 035 - 629 2700. Als mensen al klant zijn, kunnen ze tijdens het telefonisch spreekuur contact opnemen met de consulent van de afdeling Sociale Zaken.

Meer ondersteuning voor kwetsbare groepen
Het college is verheugd dat het gelukt is om de huidige deelnemers aan de collectieve verzekering plus aanvullende verzekering een premiedaling te kunnen aanbieden. De premie die klanten nu betalen is vergelijkbaar met een individuele basisverzekering inclusief een goedkope variant van de aanvullende verzekering. Inmiddels zijn een groot aantal inwoners van Hilversum op deze wijze zeer goed verzekerd. Dit sluit aan bij de wens van dit college om op te komen voor inwoners met een minimuminkomen in Hilversum.