Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

DNA-afnames in babyonderzoek

Doetinchem, 15-11-2006 o Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de gewelddadige dood van de baby die op zondag 29 januari j.l. werd gevonden in de Kapperskolk in Doetinchem is met DNA-afnames begonnen. Hierdoor hoopt de politie de moeder van de baby op te sporen.

Negen maanden na het aantreffen van het levenloze lichaam van een baby in het ijs van de Kapperskolk in Doetinchem is het rechercheteam gestart met een DNA-traject. Hiervoor heeft zij van het College van procureurs-generaal toestemming gekregen.

Tijdens het onderzoek heeft de politie diverse onderzoekstrajecten gevolgd. Naast een zeer uitgebreid buurtonderzoek in de wijk de Hoop heeft het team allerlei beroepsgroepen benaderd die mogelijk informatie over een zwanger meisje of een zwangere vrouw hadden. Er zijn ook scholen, jeugdinrichtingen e.d benaderd.

De media hebben uitgebreid aandacht aan het politieonderzoek besteed. Na het tonen van de foto van het jongetje in Opsporing Verzocht kreeg het team tientallen tips. Ook via Meld Misdaad Anoniem kwamen tips bij het team binnen. Tijdens het onderzoek werden er zelfs namen van de vermoedelijke moeder genoemd.

Alle informatie is voor een groot deel verwerkt en het merendeel van de vrouwen en meisjes die in de afgelopen maanden in het onderzoek naar voren kwamen, is inmiddels verhoord. Velen van hen konden aantonen dat zij niet als mogelijke moeder dienden te worden gezien. Daarnaast blijft een beperkte groep over waarvan inmiddels met toestemming van betrokkenen wangslijm (DNA) wordt afgenomen.

Hiermee kan een mogelijke DNA-herkenning (hit) komen, maar kunnen er ook mensen worden uitgesloten. Dit laatste vindt de politie essentieel omdat zij zich terdege bewust is van de psychische druk die dit bij de betrokkenen kan veroorzaken.

Over eventuele aantallen en waar de afnamen plaats vinden doet de politie geen mededelingen. Het rechercheteam kan nog steeds benaderd worden met tips via de gratis getuigenlijn 0800 0233394. Men kan ook anoniem bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000.