Saxion en Norit steken 1 miljoen in nieuwe hbo-studieroute

Saxion hogescholen

Saxion Hogescholen en Norit NV investeren samen 1 miljoen euro in de unieke hbo-studieroute International Water Technology die op 1 september 2007 van start zal gaan in Enschede. Deze studieroute van vier jaar wordt door Saxion Hogescholen gegeven binnen de bacheloropleiding Chemische Technologie en is de eerste in zijn soort in Nederland. Het initiatief tot het opzetten van de studieroute is door Saxion genomen in samenwerking met Norit NV (www.norit.com). Beide partners nemen elk de helft van de kosten, ongeveer 1 miljoen euro, voor hun rekening. Tijdens de Saxion open dagen op 18 en 25 november aanstaande kunnen belangstellende studenten informatie krijgen en zich aanmelden.

Schoon water wordt wel eens aangeduid als de aardolie van de eenentwintigste eeuw. Daarmee wordt bedoeld, dat schoon water steeds meer een schaars en kostbaar goed wordt. De vraag naar schoon en veilig water zal voortdurend groeien, omdat veel mensen overal op aarde schoon water nodig hebben, maar daar nu (nog) niet over beschikken. De Verenigde Naties willen dat in 2015 een tot anderhalf miljard mensen meer dan nu beschikken over schoon water en toegang hebben tot goede sanitaire voorzieningen. Nederland heeft beloofd voor vijftig miljoen mensen te zullen zorgen dat deze doelstelling wordt gehaald. Ook binnen de Europese Unie zijn richtlijnen uitgevaardigd om uiterlijk in 2015 een veilige voorziening van schoon water te garanderen.

De wereldwatermarkt groeit elk jaar vijftien procent. Norit is in Nederland met zijn omzet van 300 miljoen euro een belangrijke speler als het gaat om filtratiesystemen voor het maken van drinkwater en proceswater. Door het succes op de internationale markt moet Norit zijn productiecapaciteit vergroten en dat leidt tot een toenemende vraag naar voldoende gekwalificeerd personeel voor onderzoek, ontwikkeling, advisering, ontwerp en productie. Die groeiende vraag geldt overigens voor de hele branche, profit en non-profit.

De studieroute leidt studenten op voor het beroep van internationaal inzetbare procestechnoloog die kennis heeft van de hele keten van waterwinning, terugwinning, gebruik, hergebruik, zuiniger toepassen, schoonmaken en schoonhouden. De afgestudeerde kan naast de technologische zaken, de chemie, biologie en de fysica, ook denken in integrale processen en afwegingen. De afgestudeerde houdt dus rekening met milieu-effecten, duurzaamheid en maatschappelijke kosten en baten op korte en langere termijn. Hij of zij moet zich, gezien het internationale karakter van het beroep, ook kunnen inleven in andere culturen, maar ook zakelijke kansen zien. Denkbaar is dat na verloop van tijd wordt gestart met een internationale variant. Voor studenten die kiezen voor deze studieroute wordt verwacht dat hij over een bètavooropleiding beschikt.

Naast het aandeel in de kosten zorgt Saxion voor onderwijskundige kennis in de domeinen, chemie, biologie, chemische technologie, werktuigbouwkunde, duurzaamheid en bedrijfskunde. Saxion brengt ook de kennis in die nodig is voor succesvol toegepast onderzoek voor watertechnologie en bouwt rond een lectoraat een passende kenniskring op. Norit NV en andere partners uit de watersector brengen vakspecifieke kennis in. Daaronder valt ook de opbouw van een internationaal netwerk van stage- en afstudeerplaatsen. Norit NV zal ook een voortrekkersrol vervullen bij de personele bezetting van het lectoraat.


----------------------------------Einde persbericht-----------------------