Vijf projecten genomineerd Nationale Zorgvernieuwingsprijs

Booij, klusman en van bruggen

Vijf projecten genomineerd voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs

De jury van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs heeft bekend gemaakt wie er kans maken op 70.000 euro voor een vernieuwend zorgproject. Het thema was dit jaar diversiteit. Dat heeft veel zorg- en welzijnsorganisaties geïnspireerd om te komen met ideeën die rekening houden met verschillen tussen mensen. De jury ontving 155 inzendingen. Er zaten veel mooie projecten tussen, aldus voorzitter Ria Bremer. Op woensdag 29 november maakt voormalig minister Til Gardeniers de winnaar bekend.

Dit zijn de inzendingen die genomineerd zijn voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs:

Opapas en omamas / Collegio in Utrecht
Collegio wil opas en omas helpen die hun kleinkinderen noodgedwongen opvoeden. De ouders zijn bijvoorbeeld psychisch ziek, verslaafd of overleden. De grootouders hebben veel behoefte aan hulp, maar zijn bang dat de autoriteiten de kinderen bij hen weghalen. Dit project helpt de anonimiteit doorbreken. Er wordt voorzien in lotgenotencontacten, grootouderconsulenten, publieksinformatie en bijscholing voor hulpverleners om het fenomeen te begrijpen.

Met andere ogen / Mentrum en Stichting Vangnet in Amsterdam Mentrum en Stichting Vangnet willen in Amsterdam een proefproject starten dat de zorg verbetert voor allochtone meiden en jonge vrouwen met psychische problemen. Deze groep vindt vaak niet de hulp die nodig is en voelt zich onbegrepen. Om dat te veranderen gaan twee vertrouwenspersonen uit de eigen cultuur samenwerken met professionals van de ggz-instelling.

Ervaringsdeskundig trajectmanager / GGZ Eindhoven in Eindhoven GGZ Eindhoven wil ervaringsdeskundigen inzetten voor jongeren met psychiatrische problematiek die in aanraking zijn geweest met justitie. De ervaringsdeskundigen, die ooit in een vergelijkbare situatie hebben gezeten, begeleiden de jongeren om weer terug te keren in de maatschappij. Daarvoor krijgen zij een speciale training. De jongeren kunnen na hun ontslag ook zelf begeleider worden en instromen binnen de training.

M3 (Marokkanen, Mantelzorg, Medicijngebruik) / DGV in Utrecht DGV Nederlands Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik wil Marokkaanse jongeren handvatten geven om hun ouders beter te begeleiden in het contact met zorgverleners en het gebruik van medicatie. Een webteam van jonge Marokkanen gaat met begeleiding van apothekers via een veelbezochte internetcommunity discussies aanwakkeren en vragen beantwoorden.

Vaders aan zet / Stichting de Regenboogboom in Soest
Stichting de Regenboogboom wil vaders helpen om volwaardig partner te zijn in de zorg voor hun ernstig zieke of gehandicapte kind. Nu zijn het vaak de moeders die de spil zijn. In dit project krijgen vaders via een speciale website informatie, coaching en tips. Ook delen zij hun ervaringen met andere vaders.

Prijsuitreiking
De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag op 29 november. Oud-minister Til Gardeniers overhandigt de prijs aan de winnaar. Inzenders die niet in de prijzen vallen, kunnen op de speciale fondsenmarkt contact leggen met financiers die wellicht interesse hebben in hun projectvoorstel.

Veel mooie ideeën
Oog hebben voor verschillen tussen mensen helpt de kwaliteit van zorg verbeteren. Daarom is dit jaar gekozen voor het thema diversiteit. De inzendingen hebben veel mooie ideeën aan het licht gebracht, aldus juryvoorzitter Ria Bremer. Soms vraag je je af: waarom is dit niet eerder bedacht? Het gaat dan om een probleem in de zorg dat allang opgelost had moeten zijn. Bij het beoordelen van de inzendingen is vooral gelet op criteria als onderbouwing, haalbaarheid en het vernieuwende. Ook is meegewogen of andere organisaties iets aan de oplossing hebben en ermee aan de slag kunnen.

Samenstelling jury
De jury voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs bestaat dit jaar uit: juryvoorzitter mevrouw R. Bremer (journalist), de heer H. Spekman (ex-wethouder Volksgezondheid Utrecht), de heer E. van der Veen, (voorzitter Raad van Bestuur Agis Zorgverzekeringen), mevrouw M.H.M.F. Gardeniers-Berendsen (voormalig minister en ex-lid Raad van State), mevrouw dr. M.H.J. Bekker (universitair hoofddocent klinische psychologie, universiteit Tilburg) en de heer mr. S. Harchaoui (directeur Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling).

Prijs voor vernieuwing
De Nationale Zorgvernieuwingsprijs is een van de bekendste prijzen op het gebied van zorg en welzijn. De prijs is bedoeld om vernieuwende ideeën voor betere zorg en gezondheid een kans te bieden. Ieder jaar gebeurt dat rond een specifiek thema. Initiatiefnemers zijn ZonMw en het VSBfonds. Beide zijn actief in het ondersteunen van verbeteringen in de zorg.


----------

Noot voor de pers:
Voor interviews met de genomineerden of meer informatie, kunt u contact opnemen met Frederieke Brolsma van het VSBfonds, (030) 230 33 07, (06) 24 812 932, fbrolsma@vsbfonds.nl.

Kijk ook op www.nationalezorgvernieuwingsprijs.nl. Daar is o.a. een interview te vinden met juryvoorzitter Ria Bremer en haar reactie op de inzendingen. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 29 november om circa 16.15 uur in het Haagse Theater Diligentia. Wilt u daarbij aanwezig zijn of bericht krijgen over de winnaar? Neem dan contact op met Frederieke Brolsma.