Regio Utrecht drie keer genomineerd Nat. Zorgvernieuwingsprijs

Booij, klusman en van bruggen

Regio Utrecht drie keer genomineerd voor Nationale Zorgvernieuwingsprijs

Maar liefst drie organisaties in de regio Utrecht hebben een nominatie in de wacht gesleept voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2006. Zij dienden een vernieuwend idee in om binnen de zorg meer oog te hebben voor verschillen tussen mensen. Op 29 november wordt bekend gemaakt wie er 70.000 euro wint om zijn idee uit te voeren.

Dit zijn de inzendingen uit de regio Utrecht die genomineerd zijn voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs:

Opapas en omamas / Collegio in Utrecht

Collegio wil opas en omas helpen die hun kleinkinderen noodgedwongen opvoeden. De ouders zijn bijvoorbeeld psychisch ziek, verslaafd of overleden. De grootouders hebben veel behoefte aan hulp, maar zijn bang dat de autoriteiten de kinderen bij hen weghalen. Dit project helpt de anonimiteit doorbreken. Er wordt voorzien in lotgenotencontacten, grootouderconsulenten, publieksinformatie en bijscholing voor hulpverleners om het fenomeen te begrijpen.

Juryvoorzitter Ria Bremer: Deze grootouders betekenen heel veel voor het welzijn van hun kleinkinderen. Ze hebben steun nodig en verdienen die ook. Maar vanwege de angst dat de kleinkinderen bij hen worden weggehaald, vragen ze daar niet om en zijn ze moeilijk te bereiken. Dit project heeft daarvoor een oplossing gevonden. Het plan is goed onderbouwd met gegevens uit onderzoek. Bovendien wil Collegio meer financiers aan dit initiatief binden om de oplossing mogelijk te maken.

M3 (Marokkanen, Mantelzorg, Medicijngebruik) / DGV in Utrecht

DGV Nederlands Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik wil Marokkaanse jongeren handvatten geven om hun ouders beter te begeleiden in het contact met zorgverleners en het gebruik van medicatie. Een webteam van jonge Marokkanen gaat met begeleiding van apothekers via een veelbezochte internetcommunity discussies aanwakkeren en vragen beantwoorden.

Juryvoorzitter Ria Bremer: De keuze voor de jongeren als intermediair is opvallend. Het is cultureel bepaald dat zij helpen zorgen voor hun ouders. Dit plan steunt hen om die taak goed te vervullen. Het project is goed onderbouwd met cijfers over de doelgroep. Sterk punt is de keuze om samen te werken met media, opgezet en begeleid door Marokkaanse jongeren. Bovendien is de methodiek later ook in te zetten voor andere gezondheidsthemas en culturele groepen.

Vaders aan zet / Stichting de Regenboogboom in Soest

Stichting de Regenboogboom wil vaders helpen om volwaardig partner te zijn in de zorg voor hun ernstig zieke of gehandicapte kind. Nu zijn het vaak de moeders die de spil zijn. In dit project krijgen vaders via een speciale website informatie, coaching en tips. Ook delen zij hun ervaringen met andere vaders.

Juryvoorzitter Ria Bremer: De jury was erg gecharmeerd van deze inzending omdat er nauwelijks notie is van deze problematiek. Vaders en moeders reageren beide anders op situaties waarin een kind ernstig ziek is. Dat brengt problemen met zich mee. Ook is het opvallend dat de zorg zo vanzelfsprekend het woord tot de moeder richt. Het is goed dat deze problematiek wordt erkend en herkend. Dit project kan daaraan bijdragen.

155 inzendingen

De Utrechtse inzendingen concurreren met nog twee voorstellen uit het land die eveneens genomineerd zijn. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag op 29 november. Thema van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs is dit jaar diversiteit. Reden daarvoor is dat oog hebben voor verschillen tussen mensen de kwaliteit van zorg helpt verbeteren. De jury ontving 155 inzendingen. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs is een initiatief van ZonMw en het VSBfonds.


--

Noot voor de pers:
Voor interviews met de genomineerden of meer informatie, kunt u contact opnemen met Frederieke Brolsma van het VSBfonds, (030) 230 33 07, (06) 24 812 932, fbrolsma@vsbfonds.nl.

Kijk ook op www.nationalezorgvernieuwingsprijs.nl. Daar is o.a. een interview te vinden met juryvoorzitter Ria Bremer en haar reactie op de inzendingen. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 29 november om circa 16.15 uur in het Haagse Theater Diligentia. Wilt u daarbij aanwezig zijn of bericht krijgen over de winnaar? Neem dan contact op met Frederieke Brolsma.