Hulp voor Amsterdamse meiden genomineerd Zorvernieuwingsprijs

Booij, klusman en van bruggen

Hulp voor Amsterdamse meiden genomineerd voor
Nationale Zorgvernieuwingsprijs

Een nieuw idee om de zorg voor allochtone meiden in Bos en Lommer te verbeteren, is genomineerd voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2006. Inzenders zijn ggz-instelling Mentrum en Stichting Vangnet. Op 29 november wordt bekend gemaakt of de initiatiefnemers 70.000 euro winnen om hun idee uit te voeren.

De instellingen willen met een proefproject de zorg verbeteren voor allochtone meiden en jonge vrouwen met psychische problemen. Juist zij vinden vaak moeilijk de weg naar de juiste zorg en haken snel af omdat ze zich onbegrepen voelen door de behandelaar. Het voorstel is om twee vertrouwenspersonen uit de eigen cultuur te laten samenwerken met twee professionals van de ggz-instelling. Die aanpak kan veel goeds opleveren. De lijnen zijn korter. De toeleiding naar de juiste zorg is beter. Minder meiden zullen voortijdig afhaken. En de tevredenheid zal toenemen.

Voeling hebben
De jury was zeer gecharmeerd van dit project. Juryvoorzitter Ria Bremer: Het gaat hier om een groep meiden die het erg moeilijk heeft. Je kunt voor hen wel van alles bedenken, maar dat kan niet zonder de nodige voeling. Voeling bijvoorbeeld met hun problemen, maar ook met hun religie, de rol van de familie, hun gewoonten, de rolpatronen noem maar op. Dat is het sterke van deze aanpak. Het project kan bij hulpverleners meer begrip kweken. En dat is exact wat deze jonge vrouwen nodig hebben.

155 inzendingen
Het idee voor de meiden in Bos en Lommer concurreert met nog vier inzendingen die genomineerd zijn. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag op 29 november in het Haagse Theater Diligentia. Thema van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs is dit jaar diversiteit. Reden daarvoor is dat oog hebben voor verschillen tussen mensen de kwaliteit van zorg helpt verbeteren. De jury ontving 155 inzendingen. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs is een initiatief van ZonMw en het VSBfonds.


--

Noot voor de pers:
Voor interviews met de genomineerden of meer informatie, kunt u contact opnemen met Frederieke Brolsma van het VSBfonds, (030) 230 33 07, (06) 24 812 932, fbrolsma@vsbfonds.nl.

Kijk ook op www.nationalezorgvernieuwingsprijs.nl. Daar is o.a. een interview te vinden met juryvoorzitter Ria Bremer en haar reactie op de inzendingen. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 29 november om circa 16.15 uur in het Haagse Theater Diligentia. Wilt u daarbij aanwezig zijn of bericht krijgen over de winnaar? Neem dan contact op met Frederieke Brolsma.