GGZ Eindhoven genomineerd voor Nationale Zorgvernieuwingsprijs

Booij, klusman en van bruggen

GGZ Eindhoven genomineerd voor Nationale Zorgvernieuwingsprijs

GGZ Eindhoven is genomineerd voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2006. De instelling wil meer doen voor jongeren met psychiatrische problemen die in aanraking zijn geweest met justitie. Op 29 november wordt bekend gemaakt of de instelling 70.000 euro wint om dat idee uit te voeren.

GGZ Eindhoven viel op met een plan om ervaringsdeskundigen in te zetten in de hulp aan jongeren die zijn opgenomen vanwege hun psychiatrische problemen en justitieel verleden. De ervaringsdeskundigen hebben ooit zelf in een vergelijkbare situatie gezeten. Met die ervaring kunnen zij jongeren begeleiden om weer terug te keren in de maatschappij. Ze geven hen handvatten om grip te houden op het eigen leven. Daarbij gaat het om zaken als huisvesting, studie, werk, vrije tijd, sociale contacten en omgaan met instanties. De begeleiders krijgen een speciale training. De jongeren kunnen overwegen om later ook zelf begeleider te worden. Zij hebben daardoor gelijk een waardevolle dagbesteding. Ze helpen andere jongeren weer op weg en helpen zo het project in stand houden.

Sterk punt
De jury vond vooral de inbreng van de ervaringsdeskundigheid een sterk punt. Juryvoorzitter Ria Bremer: De begeleiders hebben ook zelf de worsteling doorgemaakt en doorstaan. Dat heeft een grote toegevoegde waarde. Het initiatief reikt verder dan wat professionals kunnen bieden. Tegelijkertijd is die ervaringsdeskundigheid ook de uitdaging binnen dit project. De ervaringsdeskundigen moeten goed worden ondersteund om die inbreng waar te kunnen maken.

155 inzendingen
GGZ Eindhoven concurreert met nog vier inzendingen die genomineerd zijn. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag op 29 november. Thema van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs is dit jaar diversiteit. Reden daarvoor is dat oog hebben voor verschillen tussen mensen de kwaliteit van zorg helpt verbeteren. De jury ontving 155 inzendingen. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs is een initiatief van ZonMw en het VSBfonds.


--
Noot voor de pers:
Voor interviews met de genomineerden of meer informatie, kunt u contact opnemen met Frederieke Brolsma van het VSBfonds, (030) 230 33 07, (06) 24 812 932, fbrolsma@vsbfonds.nl.

Kijk ook op www.nationalezorgvernieuwingsprijs.nl. Daar is o.a. een interview te vinden met juryvoorzitter Ria Bremer en haar reactie op de inzendingen. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 29 november om circa 16.15 uur in het Haagse Theater Diligentia. Wilt u daarbij aanwezig zijn of bericht krijgen over de winnaar? Neem dan contact op met Frederieke Brolsma.