Gemeente Beuningen


Folder `Hondenpoep, daar trappen we niet meer in!' Binnenkort ontvangen alle inwoners een nieuwe folder over de regels en voorzieningen voor honden in de gemeente Beuningen. De gemeente heeft er bewust voor gekozen dat ook inwoners die geen hond hebben deze informatie ontvangen. Iedereen heeft immers wel eens met honden te maken. Dat kan zijn omdat u zelf een hond heeft of omdat u zich ergert aan hondenpoep op straat.

Wijzigingen
De gemeente Beuningen probeert de overlast door honden zoveel mogelijk te beperken. Ongeveer 5 jaar geleden is daarom een flink aantal voorzieningen aangelegd voor het uitlaten van honden. Daarnaast is het hondenbeleid het afgelopen jaar op een aantal punten gewijzigd:

De opruimplicht voor hondenpoep buiten de bebouwde kom vervalt. Onder buiten de bebouwde kom wordt verstaan: het gebied na de borden `einde bebouwde kom'. De opruimplicht in het buitengebied is eigenlijk overbodig omdat de poep in deze bermen nauwelijks overlast veroorzaakt voor anderen. Hiermee wordt het `uitlaatgebied' voor honden een heel stuk vergroot!

Het aantal hondenravotplaatsen is uitgebreid. Het is duidelijk dat er behoefte is aan ravotplaatsen waar honden los mogen lopen. Het college heeft daarom een aantal nieuwe locaties aangewezen als hondenravotplaats.

Een aantal hondenuitlaatplaatsen is verbeterd. Zo is een aantal plaatsen vergroot, beter verlicht of voorzien van een verharding.

De Depodogs blijven gehandhaafd.
Een Depodog is een afvalbak, speciaal voor het weggooien van afvalzakjes met hondenpoep. Uit een inventarisatie blijkt dat niet alle Depodogs even goed worden gebruikt. Depodogs die slecht functioneren zijn verplaatst naar gebieden waar verhoudingsgewijs minder uitlaatmogelijkheden zijn.

De aanlijnverplichting blijft gehandhaafd.
Van verschillende kanten is verzocht om opheffing van de aanlijnverplichting in het buitengebied of om het aanwijzen van een losloopzone. Vanwege de veiligheid van andere weggebruikers en recreanten is de aanlijnverplichting echter noodzakelijk.

Verbaliseren
Met de folder is iedereen goed op de hoogte van alle regels die gelden. De gemeentelijke Handhavers Openbare Ruimte gaan meer toezien op het naleven van de regels. Zij zijn bevoegd om bij het overtreden van de regels boetes uit te delen aan de hondenbezitters. Er wordt vooral gecontroleerd op het dragen van een hondenpenning (dus het betalen van hondenbelasting), het aanlijnen van honden en het opruimen van hondenpoep.

De gemeente Beuningen hoopt met de folder en met de aanpassingen die zijn doorgevoerd te bereiken dat overlast van hondenpoep zoveel mogelijk wordt voorkomen.