CDA

;mid=1006] 15 november 2006 - Persbericht -
'Electriciteitsbedrijven investeren te weinig'

Er is mogelijk een verband tussen de stroomstoring van begin deze maand, die in grote delen van Europa het licht deed uitgaan, en de hoogte van investeringen in de energie-infrastructuur. Europarlementariƫr Lambert van Nistelrooij (woordvoerder energiebeleid) heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Commissaris Piebalg had al een onderzoek naar de oorzaken van de stroomstoring toegezegd. Daarin wordt gekeken of er geen Europese controle-orgaan moet worden ingesteld die over de belasting en de veiligheid van de Europese energienetwerken gaat en of de electriciteitsnetwerken voldoende up-to-date zijn. Van Nistelrooij wil echter ook uitleg over het verband tussen de hoogte van investeringen in de energienetwerken en de mate van de voortgang in de energieliberalisering.

Het gaat dan niet alleen over hardware zoals pylonen en bedrading, maar ook over modernisering van de communicatie en informatica-uitrusting. Uit recente studies blijkt dat er alvast een verband bestaat tussen de dreiging van de voortschrijdende liberalisering van de energiemarkt en afnemende investeringen in energieinfrastructuur door deze bedrijven.

'Dit is verontrustend', zegt Van Nistelrooij, 'want dat zou de logica van de opbouw van een op wereldschaal concurrerende en veilige Europese energiemarkt totaal teniet doen. Daar verzet ik mij tegen. De Europese economie kan alleen maar welvaren bij een goed geoliede Europese energiemarkt. Dat tonen de huidige problemen met stroomstoringen ook aan.'

---