D66 meest homovriendelijke partij

Coc nederland

PERSBERICHT
Amsterdam, 15 november 2006

D66 is de meest homovriendelijke politieke partij van Nederland. De partij scoort het hoogst op de tien hoofdthema's aan de hand waarvan de verkiezingsprogramma's zijn beoordeeld. Dit blijkt uit de Gayvote-analyse van COC Nederland.

De partij van Alexander Pechtold kiest vaker de kant van homo's dan andere partijen. Zo vindt D66 als enige partij dat landen die willen toetreden tot de EU het burgerlijk huwelijk moet opstellen voor paren van het gelijke geslacht (homohuwelijk) en dat adoptie door homoseksuele paren moet worden erkend.

'Hoewel D66 de meest homovriendelijke partij van Nederland is, zijn we blij dat ook andere politieke partijen het belang van goed homobeleid onderschrijven. Dat zal van invloed zijn op wat straks in het regeerakkoord over homoseksualiteit geschreven wordt. Het COC zet in op een krachtige paragraaf en zal partijen aan gemaakte beloftes houden', aldus Frank van Dalen, voorzitter COC-Nederland.

Een derde van de homoseksuele kiezers zegt op een homo of lesbienne te stemmen. Opmerkelijk is dat alleen D66 met Boris van der Ham en CDA met Gerda Verburg en Joop Wijn homoseksuelen hoog op de lijst hebben gezet. Bijna tweederde van de homokiezers stemt op een partij die aandacht besteedt aan homozaken. Homobelangenorganisatie COC Nederland lanceerde de website Gayvote om homokiezers te informeren over de mate waarin en de wijze waarop politieke partijen bereid zijn zich in te zetten voor homobeleid. Alle politieke partijen werden uitgenodigd om aan de hand van 52 politieke stellingen kleur te bekennen. De belangrijkste partijen met uitzondering van ChristenUnie en SGP, hebben deelgenomen aan het onderzoek.

'Er wordt gezegd dat ChristenUnie een brugfunctie kan vervullen in een volgend kabinet. De weigering van de Christen Unie om mee te werken aan Gayvote is verwerpelijk. Een partij die een sleutelfunctie in een volgend kabinet kan vervullen, kan zich niet onzichtbaar maken op belangrijke maatschappelijke thema's. Ook niet als het een thema is waarbij ze zich niet prettig voelen', aldus COC-voorzitter Van Dalen.

In tegenstelling tot de andere thema's, kiest het CDA bij het thema zorg en ouderen wel nadrukkelijk de kant van homoseksuelen. De partij pleit voor meer woonvoorzieningen voor homoseksuele ouderen, dit in tegenstelling tot de VVD. De partij van Mark Rutte stelt daarentegen als enige dat vrijheid van godsdienst en onderwijs ondergeschikt is aan vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie. Hoewel de Partij van de Arbeid de homokiezer op de belangrijkste thema's tegemoet komt, is de partij terughoudend om budget vrij te maken om geformuleerde doelen te realiseren. D66 en GroenLinks zijn daartoe wel bereid. Ten opzichte van PvdA en GroenLinks blijft de SP fors achter als het gaat om het homovriendelijke gehalte van de partij.