Deelgemeente Prins Alexander Rotterdam

Besluiten deelraad 13 november 2006

Op maandag 13 november was de deelraad in vergadering bijeen. De volgende zaken zijn aan de orde geweest.

Installatie deelraadsleden

Deelraadsvoorzitter R. Krul installeerde twee nieuwe deelraadsleden. De heer D. Graafland (SP) neemt de plaats in, die door het vertrek van mevrouw N.A. Zinkova vacant was. Voor een periode van zestien weken neemt mevrouw J.P. van Schaik-van der Torre, voor de fractie Leefbaar Rotterdam de plaats in van mevrouw G.J. Brand.

Behandeling Programmabegroting 2007 en de 2^e Bestuursrapportage 2006

De Programmabegroting 2007 is een uitwerking van het in juni door de deelraad vastgestelde Bestuursprogramma. De 2^e Bestuursrapportage 2006 en de Programmabegroting 2007, werden unaniem vastgesteld door de deelraad. De deelraad ging impliciet ook akkoord met de tarieven 2007 voor sportaccommodaties en wijkvoorzieningen. Dit overeenkomstig het voorstel tot vaststelling van tarieven 2007 van de dienst Sport en Recreatie.

Met het raadsbesluit over de 2^e bestuursrapportage 2006, stelde de raad impliciet ook de wijzigingen vast voor de programmabegroting 2006. Tevens besloot de raad het begrotingstekort ad 656.700, ontstaan door de begrotingswijzigingen, eenmalig te dekken uit de algemene reserve.

In hun bijdragen gingen de fractieleiders in op hoofdlijnen en details van de begroting. De fractie van Leefbaar Rotterdam diende drie moties in ter besluitvorming. De moties over de afrekenbaarheid van beleid en het weer uitbreiden van koopzondagen in Alexandrium, werden niet aangenomen. Daarentegen nam de deelraad een motie van Leefbaar Rotterdam over eergerelateerd geweld, unaniem aan. De motie speelt in op een pilot in Rotterdam over deze vorm van geweld. Ook een motie van de fracties van GroenLinks en de ChristenUnie-SGP, om subsidiemogelijkheden te scheppen ter bestrijding van armoede of sociaal isolement, kreeg een raadsmeerderheid.

Het CDA wil het dagelijks bestuur (DB) steunen in beleidsvoornemens voor de jongeren op het vlak van onder meer: onderwijs, begeleiding en vrijetijdsbesteding. Na vele bezuinigingen de afgelopen jaren, is voor het CDA de kwaliteit van een verzorgde buitenruimte een belangrijke prioriteit.

De PvdA is tevreden met de uitwerking van het bestuursprogramma in deze begroting. Deze fractie heeft waardering voor het geleidelijk vergroten van de vrije ruimte voor beleidsvrijheid in de begroting naar 2 miljoen. De invoering van de WMO heeft ook consequenties voor het welzijnswerk. De PvdA ziet de beloofde Kadernota Welzijn dan ook graag tegemoet.

De VVD is geïnteresseerd in een initiatief van de deelgemeente Feijenoord over een permanente Verkeerstuin. Deze fractie vraagt het DB - in het kader van verkeersveiligheid de raad daarover nader te informeren.

Verder vraagt de VVD het DB, om binnenkort de raad een geactualiseerde Jeugdnota aan te bieden. Deze fractie complimenteerde het DB met de voortvarende aanpak van het Speelplekkenbeleid en Hondenpoepbeleid.

De SP is blij met de pilot voor bewonersinitiatieven in Oosterflank en Zevenkamp. Deze fractie gaf aan te verwachten dat deze vorm van wijkbeheer in de toekomst bij gaat dragen aan een socialer wijkklimaat. De SP prees de steun van een groep bewoners bij de aanpak van het Semiramispark bij het uitvoeren van de wijkvisie Oosterflank.

GroenLinks maakte zich hard voor het compenseren van het verlies aan bomen in Prins Alexander.

De door ChristenUnie-SGP en GroenLinks ingediende motie over het culturele erfgoed werd ingetrokken. Beide fracties waren tevreden met de uitgesproken intentie van het DB, om het publiek te laten kennisnemen van belangrijke historische aspecten van Prins Alexander. Het DB werkt dat idee op een later tijdstip verder uit.

Naar aanleiding van het verslag van de deelraad van 11 september, ontstond discussie over de betrokkenheid van de raad bij het maken van de shortlist voor maatschappelijke opvangplekken. Deze shortlist moet het DB als advies voor 1 december opstellen voor het college van B&W, in relatie met de opvang voor daklozen. Veel raadsleden gaven te kennen dat zij vooraf wilde mee discussiëren, over dit advies van het DB. Portefeuillehouder J. Noeverman gaf als reactie dat het opstellen van deze lijst, een bevoegdheid van het DB is. Wel deed hij de toezegging om de deelraad vooraf in een besloten vergadering te informeren over de shortlist en de argumenten voor de gemaakte keuzes. Noeverman gaf wel aan daarbij geen ruimte te zien voor discussie.

Benoeming plaatsvervangend vice-voorzitter deelraad

De deelraad besloot in meerderheid de heer B. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) te benoemen als plaatsvervangend vice-voorzitter van de deelraad. Tevens is hij daarmee vice-voorzitter van het presidium van de deelraad.

Het volledige verslag van de raadsvergadering is over uiterlijk drie weken te lezen op de website: www.prinsalexander.rotterdam.nl