KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

15-11-2006

Booth & Nieuwenhuis vechten zich naar voren in Aruba Heineken
Catamaran Regatta

Op de derde dag van de Aruba Heineken Catamaran Regatta vochten de olympische zeilers Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis zich naar voren in het klassement. Ze namen met één punt de leiding over van het Britse duo Stuart Gummer en Hannah Burke. De veranderlijke condities zorgden voor een hevige strijd in beide startvelden. Rijks en Liefhebber ondervonden dinsdag meer weerstand van hun concurrenten op de kleine cats. Desondanks kwamen ze opnieuw tweemaal winnend over de lijn. De derde race was bestemd voor de VIPs, die samen met een deelnemer het water op gingen.

Patria Race: Winnen en verliezen
Winnen en verliezen lagen in de ochtendwedstrijd dicht bij elkaar. Stuart Gummer en Hannah Burke (F18 Capricorn) wonnen in het tweede kruisrak door verder naar links te gaan. Gummer: We overzeilden de boei een beetje, maar dat loonde. Er was veel meer wind in die hoek. Bovendien profiteerden zij daar van een winddraaiing, zo vertelde Burke. Ze haalden vier boten in en finishten als tweede achter het Britse Tornado-team Allen/Farren. Dat was genoeg voor de zege op handicap. John Moret en Paul Smissaert gingen goed van start met hun positie overall. Moret: We hebben het bij de eerste benedenboei verpest. Wij kwamen daar over bakboord aan en Mitch over stuurboord. Binnen de twee bootlengtes zone van de boei vroeg hij om ruimte. Wij stuurden iets weg, maar onder ons zat een Dart. Toen we weer naar de wind draaiden, brak de joystick tussen onze romp en die van Mitch. Dan ben je weg. James en Gillian Power begonnen na de pechdag van gisteren opnieuw slecht. In het laatste spinnakerrak gingen ze over de kop. Ze eindigden als vijftiende, maar geven de hoop op een podiumplek nog niet op: We zullen zo hard mogelijk zeilen. We gaan gewoon door, want je weet nooit wat er met de anderen gebeurt.

In de voorhoede van de kleine cats diende zich een nieuwe boot. Ronald Paul en Marjolein Gase (NED) gingen twee rondes aan de leiding met hun Nacra 570. Daarna hadden de Dutch Dart 18-zeilers Mark Rijks en Brenda Liefhebber ze toch te pakken. Paul: Tegen het einde van de race kozen we voor een ander rak. Dat bleek verkeerd uit te pakken, waardoor de Dart ons inhaalde. Maar het was fantastisch om als tweede binnen te komen. Dat leverde een vijfde plek op handicap op. Paul, die voor de gelegenheid met Gase voer: Ik denk dat ik mijn vaste bemanning ga inruilen voor Marjolein.

Setar Race: Stuivertje wisselen
De F18-teams Power/Power en Booth/Nieuwenhuis gingen er samen vandoor in de middagwedstrijd. Ze bouwden hun voorsprong uit en wisselden continu van positie. Uiteindelijk trokken Mitch Booth en Pim
Nieuwenhuis aan het langste eind. Booth met een glimlach: We hadden een mooie strijd. Zeker als je die wint. Hoewel het erg shifty was, waren we nooit verder dan vijftig meter van elkaar verwijderd. Ze zeilden gewoon sterk. Training was de grootste motivatie voor Booth en Nieuwenhuis om naar Aruba af te reizen. Het is hun eerste regatta als team en volgende maand doen ze op het hoogste niveau mee aan het WK Tornado in Argentinië. Booth: Ik ben blij verrast met de competitie hier. We worden hard gepusht, wat goed voor ons is. Zo komen we in de routine van racen. De samenwerking aan boord gaat goed, dus ik ben erg positief. James en Gillian Power kwamen als tweede binnen. James Power: Mitch had de laatste shift te pakken.

Manfred Thomasch en Henk Hankart zorgden bij de kleine cats bijna voor een verrassing. Ze voeren de hele race op kop. Pas in het laatste rak naar de finish konden Rijks en Liefhebber er voorbij komen. Thomasch: We gingen na de gate overstag om naar de rechterkant van de baan te varen. Zij gingen rechtdoor en vlak voor de lijn zaten ze voor ons. Daarmee blijven Rijks en Liefhebber ongeslagen. Nicolette van Gorp en Ruud van Gisbergen dichtten het gat met de Oostenrijkers, die nog op basis van de individuele resultaten op de tweede plek staan.

Morgen is een rustdag, waarop de zeilers kunnen genieten van de Caribische activiteiten op Aruba.

Top vijf grote cats na zeven races en 1 aftrek:

1. NED F18: Booth/Nieuwenhuis, 12 punten

2. GBR F18: Gummer/Burke, 13 punten

3. NED F18: Samama/Buyse, 25 punten

4. NED F18: Moret/Smissaert, 31 punten

5. NED F18: Breur/Van Leeuwen, 36 punten

Top drie grote cats na zeven races en 1 aftrek:

1. NED Dart 18: Rijks/Liefhebber, 6 punten

2. AUT Dart 18: Thomasch/Hankart, 16 punten

3. NED Dart 18: Van Gorp/Van Gisbergen, 16 punten

De Aruba Heineken Catamaran Regatta wordt naast de hoofdsponsors Heineken en Aruba Tourism Authority mede mogelijk gemaakt door Hapag Lloyd, TNG Swiss Watches, KLM, Holiday Inn, Does & Cadushi, Magic Marine, Coca Cola, AWA, Anthony Veder & Co, Aruba Watersports Center, Kodak, Palm Tours, Pelican Watersports, Seaworld Explorer en Aruba Bank.

Bijgevoegde foto's zijn gemaakt door: Steve Arkley/Sailshots

Internetadres: www.arubaregatta.com
E-mailadres:yvonne.vlek@watersportverbond.nl