Politie Amsterdam-Amstelland

Hoofd 020 - 559 22 communicatie 85 Peter van der
Maat

Pers- en externe 020 - 559 36 voorlichting 80
Gerard
Remco GerretsenVrooland
Rob van der Leo
Veen Dortland
Ron Moes Sita
Koenders

E-mail: Website:
pers@amsterdam.politie.nl www.politie-amsterdam-amstelland.nl

Vooravond Nederland-Engeland rustig verlopen: vier arrestaties / Amsterdam-Centrum (15/11/2006)

Dinsdagavond waren er vooral in het wallengebied zeer veel Engelse supporters luidruchtig aanwezig. Vooruitlopend op de wedstrijd Nederland-Engeland was er alleen sprake van kleine incidenten en bleef het verder rustig. Vier Engelse supporters werden gearresteerd voor onder andere openbare dronkenschap, wildplassen en vernieling. Later in de nacht, rond kwart voor twee, trad de politie op tegen een groep van circa 150 Engelsen toen de sfeer in een café aan de Stoofsteeg plotseling omsloeg. Op verzoek van de café eigenaar werd de kroeg gesloten en leeggehaald. Toen de supporters zich niet wilde verwijderen kwam het tot een korte schermutseling. Met gebuik van de lange wapenstok en drie politiehonden werd de groep verwijderd. Twee supporters moesten met lichte bijtverwondingen door ambulancepersoneel worden behandeld. Na het politieoptreden verspreidde de groep zich en keerde de rust terug.

De plotselinge aanwezigheid van twee echte bobby's in het Amsterdamse straatbeeld leidt tot grote verbazing onder veel Engelse supporters.

Samen met Amsterdamse supporterbegeleiders van het Evenemententeam doen de Engelse politiemensen actief mee in het opsporen, aanspreken en kennisdelen van-en over Engelse supporters. Tien Engelse agenten wonen in Amsterdam de wedstrijd bij en zijn gewoon in Amsterdam aan het werk. Twee van hen, een vrouwelijke en mannelijke constabel, zijn opvallend aanwezig in hun felgroene politiejassen met Metropolitan hoedje en bobbyhelm. Alle Engelse politiemensen zijn gekoppeld aan Nederlandse politiemensen en vervullen een liason-functie. De andere acht zijn in burger en verrichten hun 'spottersjob' midden tussen de supporters.