Provincie Noord-Holland

Datum

15-11-2006

Onderwerp

Provincie ondersteunt gemeenten bij invoering Wmo

Martine Hartog

Gedeputeerde Staten willen maximaal 1,3 miljoen euro inzetten om gemeenten de komende twee jaar te ondersteunen bij de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

De Wmo wordt op 1 januari 2007 ingevoerd. De invoering betekent dat gemeenten de regie krijgen voor het beleid op het gebied van maatschappelijke zorg en participatie. De provincies hebben in de Wmo een wettelijke taak. Deze taak bestaat uit het bieden van ondersteuning bij de invoering en de uitvoering van de Wmo. Uit onderzoek is gebleken dat 78% van de gemeenten in Noord-Holland behoefte heeft aan provinciale ondersteuning.

De provincie ondersteunt gemeenten nu al bij bijvoorbeeld mantelzorg, vrijwilligerswerk en bestrijding huiselijk geweld. Na 1 januari komen daar door de invoering van de Wmo nieuwe ondersteuningsactiviteiten bij. Zo gaat de provincie regionale Wmo-projecten ondersteunen en wordt er een provinciale kennisbank ontwikkeld. Doel van de kennisbank is het verzamelen van informatie over bijvoorbeeld de invoering en de resultaten van de Wmo. Noord-Hollandse gemeenten en andere betrokken organisaties kunnen deze kennis gebruiken.

In december nemen Provinciale Staten een besluit over het ondersteuningsprogramma en de provinciale bijdrage. Een speciale verordening maakt vervolgens mogelijk dat gemeenten subsidie kunnen aanvragen voor Wmo-projecten. Voorwaarde is wel dat gemeenten hun beleid regionaal uitvoeren en dat zij zelf ook investeren.