Productschap Margarine


15.11.2006

Meer toepassingen voor cat. 2 biodieselproducten

Materiaal dat ontstaat bij de verwerking van categorie 2-materiaal via het biodieselproductieproces dat is goedgekeurd via Verordening (EG) nr. 92/2005 (bijlage IV) wordt toegelaten voor bepaalde technische toepassingen en voor de omzetting in biogas. Dat is het voornaamste gevolg voor dierlijke vetten van een vandaag gepubliceerde verordening.

De hoofdmoot van de nieuwe Verordening (EG) Nr. 1678/2006 betreft de goedkeuring van het procédé dat wordt omschreven als 'thermo-mechanische biobrandstofproductie' voor de behandeling en verwijdering van mest en de inhoud van het maagdarmkanaal en categorie 3-materiaal. Dit procédé wordt in detail beschreven in een nieuwe bijlage VII en betreft kort samengevat verkleining en verhitting van genoemd materiaal in een converter. Het resulterende product is een brandstof die - uitsluitend - mag worden ingezet in een (mee)verbrandingsinstallatie op het eigen terrein. Deze wijziging is het gevolg van positief EFSA-advies met betrekking tot deze kwestie.

Voor dierlijke vetten is van belang dat materialen die ontstaan bij toepassing van het goedgekeurde biodieselproductieproces (omschreven in bijlage IV) op dierlijke vetten van categorie 2 voortaan ook mogen worden toegepast in technische producten. Methylesters en glycerines afkomstig van categorie 1-vetten dienen echter nog steeds te worden verbrand. Aangezien categorie 1- en 2-materiaal in Nederland gezamenlijk worden verwerkt, is deze wijziging dus met name van belang voor bedrijven die categorie 2-vetten (kunnen) importeren.

De nieuwe verordening treedt op 18 november 2006 in werking.