Verbond van Verzekeraars

Nederlanders in buitenland pensioenbewuster

Nederlanders die in het buitenland wonen, gaan bewuster en zelfstandiger met hun pensioen om dan mensen in Nederland. Bovendien weet 43 procent van de emigranten en expats hoe hoog zijn pensioen zal zijn, tegenover tien procent van de Nederlanders. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Radio Nederland Wereldomroep en de Stichting Pensioenkijker.nl.

Emigranten en expats vragen zich twee keer zo vaak af met hoeveel geld ze na hun pensionering moeten rondkomen als Nederlanders die in Nederland wonen. Ook zijn Nederlanders in het buitenland zelfstandiger als het gaat om hun pensioenopbouw. Zo maken ze veel vaker gebruik van opgebouwd eigen vermogen naast de standaard pensioenopbouw en de AOW. Eenderde heeft inkomen opgebouwd met beleggingen, tegenover slechts negen procent van de Nederlanders die in Nederland wonen. En ruim een kwart van de emigranten en expats verwacht zijn inkomen te financieren door het interen op opgebouwd vermogen, tegenover vijftien procent van de Nederlandse Nederlanders.
Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim tweeduizend leden van het onderzoekspanel van Radio Nederland Wereldomroep. De resultaten zijn vergeleken met het pensioenbewustzijnsonderzoek, dat de Stichting Pensioenkijker.nl jaarlijks laat uitvoeren door CentERdata.

Verzekerd!, november 2006