TenneT


TenneT gaat bouwen aan één landelijk transportnet

15-11-2006 TenneT is verheugd dat zij na drie jaar van politieke discussie nu verder kan met de vorming van één landelijk transportnet. Dat is het resultaat van de behandeling van de Splitsingswet in de Eerste Kamer, afgelopen maandag en dinsdag. Nadat eerder dit jaar in de Tweede Kamer unaniem steun bleek voor het kabinetsvoorstel om de transportnetten onder één beheer te brengen, kwam deze er gisteren vanuit de Eerste Kamer. Uitkomst is dat het beheer van de transportnetten vanaf 110 kV in handen van TenneT komt per 1 januari 2008.

De eerste stap naar het uiteindelijk in beheer krijgen van alle transportnetten is door TenneT in 2003 gemaakt met de overname van Transportnet Zuid-Holland (TZH). Nu kan de volgende stap worden gezet. TenneT hoopt, parallel aan de overdracht van beheer van de netten, met de eigenaren van de transportnetten overeenstemming te krijgen over de koop van deze netten. TenneT verwacht snel te kunnen overgaan tot het nemen van de eerste concrete stappen in samenwerking met de regionale netbedrijven.

Het transportnet is de ruggengraat van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening, onder meer omdat alle grote centrales er op zijn aangesloten en omdat dit net verbonden is met het Europese net. Het is voor versterking van de leveringszekerheid belangrijk dat alle transportnetten eenduidig, centraal georganiseerd en bestuurd worden. Netontwikkeling, beheer en besturing zullen dan ook vanuit landelijke optiek plaatsvinden.