Rechtbank Utrecht


Rijkswaterstaat mag brug Zaltbommel slopen

15 november - Rijkswaterstaat is gerechtigd de oude brug over de Waal bij Zaltbommel te slopen. Dat volgt uit een uitspraak in voorlopige voorziening van de rechtbank Utrecht.

Rijkswaterstaat had bij de rechtbank een verzoek om voorlopige voorziening ingediend, dat gericht was tegen een eerder besluit van de de staatssecretaris van OCenW, dat inhoudt dat de groep van twaalf stalen boogbruggen, die zijn aangelegd in het kader van het Rijkswegenplan 1927, niet als een gezamenlijk monument te benoemen zijn. Dat is volgens de bestuursrechter juist, nu uit het stelsel van de Monumentenwet 1988 volgt dat enkel verzoeken kunnen worden ingediend voor afzonderlijke monumenten. Daarom wordt het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen.

Ten aanzien van de monumentale status van de brug over de Waal bij Zaltbommel is eerder al onherroepelijk beslist. Het verzoek om de twaalf bruggen als een monument aan te merken heeft geen schorsende werking. Daarom is de staat gerechtigd om de brug te slopen.

In deze zaak lopen ook nog een drietal bodemprocedures, die de rechter op 15 november behandelt. De rechtbank is bij haar oordeel in deze bodemprocedures niet gebonden aan het oordeel in deze procedure. De beslissing heeft een voorlopig karakter.

LJ Nummer

AZ2231

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 15 november 2006 Naar boven