Openbaar Ministerie

Voortgangsbericht Toegangscommissie november 2006

15 november 2006

De Toegangscommissie van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken heeft sinds het voortgangsbericht van juli 2006 zes nieuwe verzoeken voor nader onderzoek behandeld. De Toegangscommissie heeft over deze zaken advies uitgebracht aan het College van procureurs-generaal. Alle adviezen zijn door het College overgenomen.

In twee gevallen heeft dat geleid tot het instellen van een evaluatie van de strafzaak. Dit is gemeld in persberichten van 13 en 19 oktober jl.

Bij de overige vier aangemelde zaken is het verzoek om deze strafzaken aan evaluatie te onderwerpen, afgewezen.

In drie gevallen behoorde de indiener niet tot de groep personen die zich kan wenden tot de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken met een verzoek tot onderzoek, te weten bij de zaak betrokken (oud)functionarissen of wetenschappers. Ook was er, in een van deze drie zaken, geen sprake van een strafbaar feit waar een gevangenisstraf van 12 jaar of meer op staat en was er geen sprake van een geschokte rechtsorde. In een andere van deze drie was er bovendien geen onherroepelijke veroordeling. In het vierde geval is het verzoek afgewezen omdat er onder meer geen sprake is van een - in een wetenschappelijke publicatie neergelegde - analyse van de aangedragen strafzaak.