Technologie Stichting STW

Vierde lezingen/debatavond STW en KIVI NIRIA; Chemische fabriek in een schoenendoos: utopie of de weg naar duurzaamheid?

woensdag 15 november 2006

Het milieu staat weer volop in de politieke belangstelling. Recent nog heeft Jan-Peter Balkenende met Tony Blair een oproep aan hun Europese collegaâs gedaan om snel en resoluut maatregelen te nemen om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Duurzaamheid is daarbij het trefwoord; ook in de chemische industrie moeten we efficiënter omgaan met de energie en grondstoffen die ons resten. Maar is dat mogelijk? Jaap Schouten en Andrzej Stankiewicz beweren van wel, en zij debatteren hierover op 7 december onder leiding van Ing. Rob A.Gremmee met het publiek tijdens de vierde lezingenavond van Technologiestichting STW en KIVI NIRIA in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

De grote uitdaging waar de chemische industrie wereldwijd voor staat is om al die prachtige producten die onmisbaar zijn voor de consument te blijven produceren op een milieuvriendelijke en duurzame manier. Want zonder die producten is er geen modern, welvarend en gezond bestaan mogelijk! Dat vraagt dan wel om een totaal andere wijze van produceren en van ontwerp van chemische fabrieken. Misschien minder bulk chemie in gigantische fabriekscomplexen en meer lokaal geplaatste, en âon demandâ leverende productie eenheden? Maar is dat wel mogelijk en is daar de technologie voor beschikbaar?

Denken aan de toekomst Simon Stevin Meester 2006 prof.dr.ir. Jaap Schouten en prof.dr.ir. Andrzej Stankiewicz gaan in korte lezingen op die vragen in. Ook laten ze zien wat het belang is van de chemische industrie voor ons dagelijks leven en hoe zij denken dat die industrie er over een aantal jaren uitziet, en hoe het kan bijdragen aan een duurzame samenleving. Ze vertellen waarom wetenschap en bedrijfsleven fors investeren in nieuwe technologieën en hoe Nederland in het bijzonder hiermee vooruit kan komen.

Dit is de vierde bijeenkomst in een serie van vier, op verschillende plaatsen in het land. Alle bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden. Aanmelding per mail aan pr@stw.nl wordt op prijs gesteld maar is niet verplicht.

De lezingen en het debat vinden plaats op:
* Tijd: donderdag 7 december, van 19.30u tot 21.00u met borrel achteraf.
* Locatie: Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, 3581 XW Utrecht http://www.spoorwegmuseum.nl