Digitale Gemeente Houten

B&W Stemmen in met programma van eisen voor dorpshuis met woningbouw in schalkwijk

woensdag 15 november 2006 - Bron: Gemeente Houten

B&W hebben ingestemd met het programma van eisen voor een nieuw dorpshuis in Schalkwijk in combinatie met woningbouw aan De Groes in Schalkwijk. Het college vraagt de gemeenteraad om een krediet van 672.537 beschikbaar te stellen voor de bouw en inrichting van een dorpshuis.

Achtergrond
Schalkwijk heeft dringend behoefte aan een nieuw dorpshuis. Het huidige sociaal cultureel centrum Het Gebouw voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd (geluidsproblemen, bouwkundige mankementen, exploitatietekort). Aanvankelijk had de gemeente de zogenaamde driehoek tussen Jhr. Ramweg en de Spoorlaan op het oog om een dorpshuis te bouwen. Een haalbaarheidsstudie wees uit dat het plan niet haalbaar was door diverse belemmeringen als geluidhinder van de spoorbaan en een bedrijfsverplaatsing in dit gebied. Daarom zijn alternatieve locaties verder onderzocht. De locatie De Groes komt als meest gunstig uit de bus voor de bouw van een nieuw Dorpshuis in combinatie met woningbouw.

Programma van eisen
Het programma van eisen is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met betrokken verenigingen, instellingen en overige belanghebbenden in Schalkwijk. Enkele hoofdlijnen:

- Er komt een grote zaal inclusief podium van 320 m2 en een middelgrote ruimte van 100 m2 die in twee ruimtes kan worden verdeeld.
-De peuterspeelzaal verhuist van het gebouw De Triangel naar het dorpshuis.

Bijdrage provincie
Door de provincie is een bijdrage in de investeringskosten toegezegd omdat het plan past binnen het provinciale project Leefbaarheid kleine kernen.

Het doel van dit project is om de leefbaarheid en sociale samenhang in kleine kernen duurzaam te vergroten of te behouden, zodat het vitale leefgemeenschappen blijven voor alle inwoners. De gemeente en provincie gaan hiervoor binnenkort een convenant afsluiten.

Hoe verder?
Het voorstel staat 28 november ter bespreking op de agenda van de raadscommissie Samenleving. De gemeenteraad spreekt zich op 19 december uit over de kredietaanvraag voor het dorpshuis. Op basis van het programma van eisen wordt de verdere planontwikkeling in gang gezet. Allereerst gaat het om het vastleggen van de uitgangspunten voor het opstellen van een proefverkaveling van het gebied en het maken van een ontwerp voor het dorpshuis. De proefverkaveling en de bouwaanvraag voor het dorpshuis worden begin 2007 voorgelegd aan het college. Op basis van die bouwaanvraag start een artikel 19 lid 1 procedure (wijziging op het geldende bestemmingsplan). Deze procedure is ook het startpunt voor de provincie om het streekplan te wijzigen. De verwachting is dat eind 2007 de bouwvergunning voor het dorpshuis beschikbaar is. Dan kan het dorpshuis in het derde kwartaal van 2008 klaar zijn.

De gemeente treedt binnenkort in overleg met de eigenaar van Het Gebouw en het R.K. Parochiebestuur over verlenging van het huidige gebruik van het Gebouw tot uiterlijk 1 januari 2009.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).