Vereniging Milieudefensie

Persbericht

'Weer in de war. Klimaatactie nu!'

Lijsttrekkers krijgen thermometer van beachvolleyballers

Amsterdam, 15 november 2006 -- Milieudefensie voert vandaag actie in Rotterdam, voorafgaand aan het lijsttrekkersdebat van EenVandaag in de Erasmus Universiteit. Op de universiteitscampus spelen twaalf actievoerders in zwembroek een partijtje beachvolleybal. De lijsttrekkers krijgen bij aankomst een thermometer aangeboden en een petitie waarin ze worden gewezen op de noodzakelijke maatregelen tegen de klimaatverandering.

Milieudefensie vindt dat de politieke partijen veel te weinig aandacht besteden aan klimaatverandering. Diverse rapporten hebben de afgelopen weken aangetoond dat klimaatverandering reëel is, sneller gaat dan verwacht en een enorme schadepost gaat worden, met name voor ontwikkelingslanden, maar ook voor het laaggelegen Nederland.

Milieudefensie pleit voor een wettelijk vastgelegde verplichting om de gezamenlijke uitstoot in Nederland van broeikasgassen jaarlijks met 3 procent terug te brengen, om te komen tot een vermindering van 30 procent in 2020.

Tijd: Tussen 16:00 en 17:00 voorafgaand aan het EenVandaag-debat Waar: Campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam Wie: Frank Köhler (directeur Milieudefensie) overhandigt petitie aan Wouter Bos, Femke Halsema (GroenLinks), Andre Rouvoet (ChristenUnie) en Jan Marijnissen (SP). Beeld: Beachvolleyballende mensen in zwemkleding, spandoek met tekst 'Weer in de war. Klimaatactie nu!'

Milieudefensie wil in het nieuwe regeerakkoord een doelstelling van 30 procent reductie van broeikasgassen in 2020 (ten opzichte van 1990), door binnenlandse maatregelen. In de petitie aan de lijsttrekkers staan o.a. de volgende acties om dat doel te bereiken:


1. Nederlandse broeikasgasuitstoot jaarlijks met 3 procent omlaag.
2. Structureel twee miljard per jaar reserveren voor investeringen in energiebesparing en in duurzame energie (zon, wind en in Nederland geproduceerde biomassa).
3. Geen vrijstelling van de energieheffing voor grootverbruikers.
4. Accijns op kerosine voor vliegtuigen.
5. Stop op aanleg van nieuwe wegen.

De programma's van de grote politieke partijen noemen energiedoelstellingen, maar maken niet duidelijk welke maatregelen zij voorstellen om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland terug te dringen. Nederland haalt alleen op papier zijn Kyoto-doelstelling, omdat het projecten in het buitenland financiert, maar de reële uitstoot van ons land tussen 1990 en 2004 is niet gedaald, maar gestegen, met 2,4 procent.