Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Brede steun voor amendementen en moties tijdens begrotingsdebat

Budget voor evenementen en aandacht voor participatie en communicatie

Er komt in 2007 budget voor een beperkt aantal grotere evenementen die op initiatief van bewoners worden georganiseerd en gericht zijn op het stimuleren van contacten tussen bevolkingsgroepen. Tijdens het vervolg van de begrotingsvergadering heeft de deelraad hiervoor met een amendement van de PvdA 60.000 euro vrijgemaakt vanuit het programma Welzijn.

Dordtselaan
Ook ging een meerderheid van de raad op 9 november akkoord met twee amendementen die de fractie al een week eerder had ingediend: 30.000 euro voor betere verlichting op de Dordtselaan en 18.000 euro voor klaaroverprojecten op drie scholen. Met deze wijzigingen werd de begroting 2007 vastgesteld. Alleen Leefbaar Rotterdam stemde tegen de begroting en tegen het amendement Verlichting Dordtselaan (het CDA was afwezig). Het amendement Klaarovers werd wel unaniem aangenomen. Een amendement van Leefbaar Rotterdam voor uitbreiding van de griffie is aangehouden; er wordt een voorstel uitgewerkt voor de raadsvergadering van 21 december.

Bestaand beleid
Het dagelijks bestuur (DB) kreeg ook een aantal opdrachten van de deelraad, verwoord in een zestal moties. Zo moet er nadrukkelijk aandacht zijn voor mensen met een beperking, zowel wat betreft de toegankelijkheid van gebouwen en buitenruimte als bij de werving en selectie van personeel door de deelgemeente. Voorzitter Dagmar Oudshoorn merkte op dat dit wettelijk verplicht is. Toch werd de SP-motie, tekstueel aangevuld door Leefbaar Rotterdam, in stemming gebracht en unaniem aangenomen.

Kindonveilige situaties
Ook de motie verkeersveiligheid van de PvdA was niet beslist nodig volgens het DB. Bestuurder René Kronenberg zei dat er al veel wordt gedaan (bestaand beleid) en dat er de afgelopen vier jaar slechts één of twee vragen over verkeersonveilige plekken zijn binnengekomen bij de deelgemeente. Toch verzocht de raad eveneens unaniem - het DB om een inventarisatie te maken en de eerste helft van 2007 samen met de raad een plan van aanpak op te stellen. Het DB moet ook samen met de gemeente kijken naar de prioriteiten bij de inspectie van woningen en aandringen op uitbreiding van de capaciteit bij de Inspectie. Alleen Leefbaar Rotterdam stemde tegen deze PvdA-motie.

Feyenoord
Zoals te verwachten waren er alleen maar positieve reacties op de PvdA-motie waarin het DB wordt opgeroepen aan sportclub Feyenoord te vragen mee te werken aan de viering van het eeuwfeest van de voetbalclub op het Afrikaanderplein, waar in 1908 de eerste wedstrijden werden gespeeld. De motie Smart van GroenLinks werd ook unaniem aangenomen. Dat houdt in dat vanuit de deelraad een werkgroep wordt gevormd die met diensten en instellingen met wie de deelgemeente een subsidierelatie heeft SMART-afspraken gaat maken (specifiek, meetbaar, acceptabel, reëel en toetsbaar). De werkgroep zal advies uitbrengen aan de deelraadscommissie AZR.

Bewoners betrekken
De laatste motie, pas in de tweede termijn ingediend door de SP en unaniem aangenomen, betreft burgerparticipatie. Het dagelijks bestuur wordt opgeroepen bij veranderingen in het leefmilieu een open en transparante houding te hebben naar de bewoners en organisaties van bewoners toe, hen vanaf het eerste moment te betrekken bij ontwikkelingen dan wel veranderingen, en er zorg voor te dragen dat zij op een goede en gelijkwaardige manier kunnen participeren. Aanleiding voor deze motie was de al eerder bekritiseerde communicatie door Com.wonen richting huurders over de voorgenomen sloop van een aantal woningen in Vreewijk.