Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Reactie dagelijks bestuur op algemene beschouwingen

Tijdens het vervolg van de begrotingsvergadering op 9 november beantwoordde het dagelijks bestuur (DB) een aantal vragen uit de algemene beschouwingen van 2 november. Naar aanleiding van een opmerking van Leefbaar Rotterdam over de leerachterstand en de lage cito-scores, stelde Oudshoorn dat dát uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen is. Oudshoorn stelde dat de deelgemeente wel de ondersteunende activiteiten faciliteert. Het gaat dan om activiteiten die de leerinspanning moeten verbeteren, zoals ouderparticipatie, schoolmaatschappelijk werk en meer activiteiten op Brede Scholen.

ID-banen
De voorzitter ging ook in op uitlatingen over ID-banen. Het wegvallen daarvan heeft wel degelijk invloed op de deelgemeente, bijvoorbeeld door het risico op kortere openingstijden van buurthuizen en minder activiteiten bij speeltuinen en Thuis op Straat, aldus Oudshoorn.

Eetwijk
Bestuurder Robbert Baruch beaamde dat informatie over het burgerinitiatief goed zichtbaar moet zijn op de website. Een aantal nieuwe restaurants in de eetwijk is wel degelijk voor elke beurs betaalbaar, stelde hij verder. Collega Kronenberg vulde aan dat het draagvlak was gepeild en dat er veel positieve reacties waren. Raadslid Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) zei in zijn tweede termijn nog steeds te betwijfelen of de eetwijk veel mensen zal trekken. zolang nog steeds Feijenoorders gebruikmaken van de Voedselbank en op de pof kopen
In 2007 zal het bestuur met een deelgemeentelijke cultuurnota komen, kondigde Baruch aan. Schot voor de boeg: We willen het Lokaal Cultuur Centrum (in wijkgebouw t Klooster, red.) pimpen.

Wijkvisie
Bestuurder René Kronenberg antwoordde in reactie op vragen van Yusuf Tahiroglu dat de wijkvisie een kader is waarbinnen de deelgemeente sloop- en nieuwbouwplannen toetst. Corporaties zijn zelf verantwoordelijk voor de communicatie. Er is nu een concept-wijkvisie Vreewijk, stelde Kronenberg, die nog aangescherpt wordt en nog niet door de deelgemeente(raad) is vastgesteld. Tahiroglu concludeerde vervolgens dat de wijkvisie vooralsnog een werkstuk is dat los van ons tot stand is gekomen. Maar duidelijk is dat niet: er circuleren boekjes met op de kaft Wijkvisie Vreewijk. Kronenberg verklaarde dat de deelgemeente met hulp van wethouder Karakus tot het vaststellen van de wijkvisie wil komen en dat de bewonersorganisatie daarbij betrokken wordt. Uitgangspunt is: gedeeld.

Communicatie met burger
Marco van Lent, woordvoerder van de PvdA-fractie, verzocht het DB nadrukkelijk om de verzakelijking van de relatie met de bewonersorganisaties in goede samenwerking te beginnen. Ook communicatie met de burgers blijft een aandachtspunt, stelde hij. Wij willen dat de deelgemeente op zoek gaat naar wat de mensen bindt.

Sinterklaas
In de rondvraag bracht Celina do Patrocinio (PvdA) de week tegen agressie (13 tot en met 17 november) onder de aandacht. Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) vroeg het dagelijks bestuur aan Sinterklaas te vragen of hij weer zoals vroeger op de Boulevard Zuid wilde komen.