Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Nieuwe dagelijks bestuurder Gülami Yesildal:

Ik wil bindende factor zijn, een spin in het web

Drie dagelijks bestuurders van de Partij van de Arbeid zijn sinds 15 mei in functie: voorzitter Dagmar Oudshoorn, vice-voorzitter Robbert Baruch en René Kronenberg. Donderdag 9 november is Gülami Yesildal geïnstalleerd als vierde bestuurder. Hierbij een korte biografie, de nieuwe portefeuilleverdeling en een interview, waarin hij vertelt over zijn plannen en ambities.

Hoe kijk je terug op de installatie?
Een belangrijk moment. Spannend ook. Ik wist al wel uit gesprekken dat de fractie unaniem achter mij staat. Maar nu ik daadwerkelijk gekozen ben, komt er rust. Mensen kunnen naar de toekomst kijken. Voor mij persoonlijk was het ook een bijzonder moment. Een nieuw begin, mijn eerste bestuursfunctie in de politiek.

Is het niet vreemd dat je mede vanwege je allochtoon zijn bent geselecteerd?
Ik heb begrip voor de wens van de deelraad dat in het dagelijks bestuur een goede afspiegeling van de bevolking zichtbaar is. Waar ik wel moeite mee heb, is dat het begrip allochtoon vaak wordt gebruikt als stempel om mensen in een hokje te stoppen. In dit geval is nadrukkelijk gezocht naar iemand die weet wat het is om een dubbele culturele achtergrond te hebben. In dat opzicht heb ik er geen moeite mee om allochtoon te zijn.

Wat zijn jouw actie- en speerpunten?
Feijenoord is de hot spot van Rotterdam. Er zijn grote concentraties lage inkomens en uitkeringsgerechtigden. Ik zie het als een uitdaging om daaraan iets te doen, sámen met de andere bestuurders, met de deelraad, en met de bewoners. De komende jaren kunnen in dit gebied spannende dingen gebeuren. Kijk naar de extra inzet van het Pact op Zuid, nieuwe ontwikkelingen op Katendrecht. En er zijn al hele mooie dingen. Op de Kop van Zuid staan prachtige huizen, we hebben het Zuiderpark. Toch heeft Zuid een slecht imago. Jonge gezinnen verhuizen naar nieuwbouwwijken aan de rand van de stad. Belangrijk is dat we samen met de woningcorporaties stimuleren dat meer allochtone bewoners hun huizen kopen. Er moet ook geïnvesteerd worden in speelplekken en groen. En betrek ook bewoners erbij. Vraag aan de mensen: wat zou jou bewegen om in je eigen buurt een huis te kopen?

Hoe kan je de participatie verbeteren?
Participeren is vooral luisteren. Burgers zullen mij veel gaan zien. Als ik merk dat er een drempel is om naar de deelgemeente te komen, ga ik zelf naar de mensen toe. Als ik weet wat leeft bij de bewoners, kan ik een bindende factor zijn, een spin in het web. Niet door gedrag, maar door kennis. Je moet ook zorgen dat externe partijen meedenken over het beleid, zien dat je luistert en ideeën overneemt. Datzelfde geldt voor bewoners, laat ze meepraten, laat ze meedóen. Participatie is transparant en toegankelijk zijn. De mogelijkheid bieden om met handtekeningen onderwerpen op de agenda te krijgen, is niet voldoende.

Hoe sta je in de discussie over het deelgemeentebestel? De deelgemeente brengt de overheid dichterbij de burgers. Over veel themas zijn wij niet het beslissende orgaan, maar kunnen wij wel bruggen slaan. Bij ons zit veel kennis en expertise. Voorwaarde is wel dat ambtenaren affiniteit hebben met het gebied. Dat was bij de vakbond ook: medewerkers moeten commitment hebben.

Wat is je drijfveer?
Ik wil een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van Feijenoord. Ik zie enorm veel kansen. We moeten zorgen dat mensen perspectief krijgen, vertrouwen in de buurt en in de overheid. Ze moeten trots zijn op Zuid, op de deelgemeente Feijenoord. Als je zon saamhorigheidsgevoel kan creëren met behoud van verschillen die er nu eenmaal zijn en die goed zijn om elkaar scherp te houden en voor een veelzijdige samenleving, zou dat prachtig zijn.

Korte biografie Gülami Yesildal

Gülami Yesildal is geboren op 1 maart 1974 in Sivas-Turkije. Op vijfjarige leeftijd is hij geïmmigreerd naar de Stampioenstraat in de wijk Feijenoord. Gülami Yesildal heeft Politieke wetenschappen en Culturele Antropologie gestudeerd in Leiden en daarna nog drie jaar Personeel en Management gestudeerd aan de Hogeschool de Horst te Driebergen. Sinds 1998 is hij werkzaam als regiobestuurder bij FNV Bouw, waar hij verantwoordelijk is voor de collectieve belangenbehartiging van werknemers in de verschillende bouwsectoren, zoals woningcorporaties, bouwvakkers, schilders en werknemers in de meubel en houtindustrie.
Gülami Yesildal heeft deelgenomen aan de opleiding voor professionele bestuurders met een dubbele culturele bagage in de cultuursector bij de stichting Binoq-Atana te Amsterdam. Gülami Yesildal is alleenstaand en heeft één dochter van 7 jaar oud. Hij heeft heel zijn Nederlandse leven in Rotterdam gewoond en woont op dit moment in Kralingen-Crooswijk. Gülami Yesildal heeft meerdere nevenfuncties gehad. Hij is één van de oprichters van de alevitische culturele vereniging Rijnmond.

Portefeuilleverdeling dagelijks bestuur deelgemeente Feijenoord mw. Dagmar Oudshoorn: (voorzitter): Algemene Bestuurszaken, Welzijn, Jeugd en Veilig

* SWF

* Jeugdbeleid (programma Jeugd)

* Ouderenbeleid

* Wmo

* Sociale activering/ OK

* Contacten JOS, GGD, sozawe

* Maatschappelijke opvang

* wijkveiligheid

* Antillianenprogramma

* Hotspotaanpak

* Wijkveiligheidsactieplannen

* Algemene bestuurszaken

* Personeel en organisatie

* Dienstverleningsconcept/ stadswinkel

* Juridische zaken

* Integrale processen: Feijenoord Zet Door en Pact op zuid

dhr. Robbert Baruch (vice voorzitter): Bewoners, Participatie, Integratie, Buitenruimte, Kunst en Cultuur en Financiën
*

* Bewonersorganisaties en

* bewonersondersteuning

* Participatie

* Participatie wijkveiligheidsaktieplannen
* Vrijwilligers en zelforganisaties

* Mensen maken de stad en vIntegratiev

* Speeltuinverenigingen en BSW

* Kunst en cultuur

* Voorlichting en communicatie

* Financiën

* Milieu

* Schoon & heel

* Roteb

* Gemeentewerken

dhr. René Kronenberg: Onderwijs en Kennis, Economie, Werkgelegenheid, Sport, Toerisme en Vrijetijdsbesteding

* Sport en recreatie

* S&R

* Accommodatiebeleid

* Onderwijs

* Onderwijshuisvesting

* Volwasseneducatie

* Verwerven stages (in combi met werkgelegenheid)
* Gebiedspromotie

* evenementen

* Werkgelegenheid

* Economie

* Doelstelling 2 gelden

* Ondernemersondersteuning

* Boulevardfonds

* horeca

dhr. Gülami Yesildal: Bouwen, Wonen, Verkeer en Vervoer
* Ruimtelijke Ordening

* Wijkvisies

* Ontwikkeling Katendrecht en Parkstad

* Verkeer en vervoer

* Volkshuisvesting en wonen

* Souterrain woningmarkt

* dS+V

* OBR