Gemeente Capelle a/d IJssel

Berichten uit het college

Datum: 14-11-2006

Nummer: 42

Op dinsdag 14 november 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Advies- en steunpunt Huiselijk Geweld Capelle aan den IJssel Het college heeft de adviesnota Advies- en steunpunt Huiselijk Geweld Capelle aan den IJssel vastgesteld. In alle gemeenten worden advies- en steunpunten huiselijk geweld opgezet. Aan Kwadraad wordt de opdracht gegeven het Projectplan Advies- en steunpunt huiselijk geweld Capelle aan den IJssel uit te voeren.

Verkeerssituaties nabij OBS De Tweemaster en KBS De Contrabas Het college heeft kennis genomen van het rapport van SOAB over oplossingen voor de verkeerssituaties nabij OBS De Tweemaster en KBS De Contrabas. Daarnaast heeft het college in principe ingestemd met het nemen van een aantal fysieke maatregelen en het voorstel om op deze scholen verkeerseducatie te gaan geven. Daartoe wil de gemeente gesprekken met beide scholen en de omgeving aangaan over de wensen en ideeën en met de scholen een convenant afsluiten waarin de maatregelen worden vastgelegd. Samen met de scholen zal vervolgens een plan van aanpak worden gemaakt om de fysieke maatregelen en educatie op maat te maken. Voorbeelden van de fysieke maatregelen zijn onder andere het niet aanleggen van kiss & ride-zones, het instellen van permanent éénrichtingsverkeer in noord-zuid richting op het gedeelte van de Eilandenweg tussen de Amiranten en de Sporaden en parkeren op de trottoirs in de directe schoolomgeving fysiek tegen te gaan.

Ontwerp 3e begrotingswijziging 2006 van Gemeenschappelijke regeling van de DCMR Het college heeft besloten het conceptraadsvoorstel en -besluit Ontwerp 3e begrotingswijziging 2006 van Gemeenschappelijke regeling van de DCMR Milieudienst Rijnmond vast te stellen. Het betreft een wijziging die is bedoeld om de beleidsbegroting aan te passen op basis van de gewijzigde werkplannen van de deelnemende gemeenten en een aanpassing van Programma 20 (projecten DCMR) op basis van de stand van zaken per 1 oktober 2006. In deze wijziging is ook een reservering opgenomen voor het project e-dcmr.

Veiligheidsregio
Het college besloot de dienstverleningsovereenkomst met de Veiligheidsregio betreffende de uitvoering van gemeentelijke brandweertaken in principe vast te stellen. Ook stelde ze het conceptraadsvoorstel en -besluit vast.

Verlengen onderhoudsovereenkomst openbare verlichting met Heijmans Technische Infra Het college besloot de onderhoudsovereenkomst voor de openbare verlichting met Heijmans Technische Infra eenmalig voor een periode van vier jaar te verlengen. Het contract gaat 1 januari 2007 in.

Wet maatschappelijke ondersteuning/gunning opdrachten Hulp in het huishouden Voor de Capellenaren die gebruik maken van hulp bij het huishouden verandert per 1 januari aanstaande weinig tot niets. Dit heeft alles te maken met de wijze waarop de gemeente de inkoop van de thuiszorg heeft georganiseerd. Capelle vindt het belangrijk dat mensen hun eigen dienstverleners kunnen kiezen en dat bestaande en vertrouwde relaties kunnen voortbestaan als mensen dat willen. Daarom mag iedereen die voldoende kwaliteit levert en binnen de door de gemeente voorgeschreven maximumprijs kan werken op de Capelse markt opereren. Daardoor kon het college van B&W besluiten de opdracht in principe te gunnen aan 13 van de in totaal 14 zorgleveranciers die een offerte hadden ingediend in het kader van de Europese aanbesteding Hulp bij het huishouden.

Van deze groep leveren er momenteel al 6 thuiszorg in Capelle, waarmee ze ongeveer 96% van de circa 2.000 klanten voor hun rekening nemen. De 14e leverancier die is afgevallen had in Capelle nog geen cliënten. Voor de 4% Capellenaren die hun hulp elders halen zal, in overleg, hen zelf en met de leveranciers worden bezien of een maatwerkoplossing mogelijk is zodat ook zij zo veel mogelijk de vertrouwde hulp kunnen blijven ontvangen. Als er geen bezwaren binnenkomen wordt de gunning op 30 november definitief. Alle klanten ontvangen dan een brief met uitgebreide informatie. De brief wordt voor 5 december bezorgd. U ontvangt over dit onderwerp op 15 november een persbericht.

Besluit Maatschappelijke ondersteuning
In de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning wordt voor met name de financiële invulling van het beleid verwezen naar het Besluit maatschappelijke ondersteuning. Bij het opstellen van het besluit is het modelbesluit van de VNG uitgangspunt geweest. Essentieel in het besluit zijn de bepalingen over de eigen bijdrage en het persoonsgebonden budget (PGB). Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat geen PGB wordt verstrekt als tijdens de indicatiestelling het ernstige vermoeden rijst dat de aanvrager problemen zal hebben hiermee om te gaan. Daarnaast is in het besluit opgenomen wat onder gebruikelijke zorg moet worden verstaan bij de vaststelling van het recht op hulp bij het huishouden. Het college stelde in principe het besluit vast.

Gunning WVG vervoersdiensten
De Europese aanbesteding voor de uitvoering van WVG-vervoer en bijbehorende dienstverlening is uitgevoerd. Het college besloot de verzorging van het WVG-vervoer te gunnen aan de Capelse Vervoers Groep BV onder de opschortende voorwaarde dat er binnen een periode van 15 dagen geen rechtsmiddelen tegen de beslissing worden aangewend. Het contract is voor de periode van 3 jaar en gaat 1 januari 2007 in.

Protocol taakverdeling meervoudige handhavingsbevoegdheden Het college heeft het gewijzigde protocol 'Taakverdeling ter zake van de toepassing van meervoudige handhavingsbevoegdheden met betrekking tot het op of in de bodem brengen van afvalstoffen in Zuid-Holland' vastgesteld. In dit protocol zijn afspraken gemaakt welk bevoegd gezag wanneer handhaaft bij het op of in de bodem brengen van afvalstoffen. Recente wijzigingen in het Inrichtingen- en vergunningenbesluit milieubeheer - wijziging van de capaciteitsgrens van 50 m³ naar 1.000 m³ voor de op- en overslag van afvalstoffen - hebben geleid tot aanpassing van het protocol.

Convenant Afstemmingsoverleg Sluitende Aanpak Capelle aan den IJssel (ASAC) Het college stemde in met het convenant Afstemmingsoverleg Sluitende Aanpak Capelle aan de IJssel (ASAC). De gemeente is een samenwerkingsverband aangegaan met de politie en Bureau Jeugdzorg om een sluitende aanpak van risico- en probleemjongeren tussen de 0 en 23 jaar te realiseren. Dit betekent dat de politie, de gemeente en Bureau Jeugdzorg nauwer samenwerken. Niet alleen jongeren die overlast veroorzaken krijgen aandacht, maar ook jongeren die door externe oorzaken in de knel komen. Hierdoor wordt sneller en adequater gehandeld bij jeugdigen die in de problemen zitten of in de problemen kunnen komen.

Verzoek tot intrekking aanvraag ESF-subsidie voor het project Voorwerk 18+ Het college heeft besloten de aanvraag om ESF-subsidie ten behoeve van het project Voorwerk 18+ in te trekken. Reden hiervoor is dat er naar verhouding meer indirecte kosten dan directe kosten zijn en de administratie hiermee niet voldoet aan de ESF-vereisten. De administratie van het Albeda College voldeed niet aan de voorschriften. De directie van het Albeda College heeft toegezegd de gederfde subsidie vrijwel geheel voor haar rekening te nemen.

Definitief besluit tot wijziging van de Bezoldigingsverordening Het college besloot definitief artikel 1 sub k van de Bezoldigingsverordening gemeente Capelle aan den IJssel 2002 te wijzigen. Het betreft een technische aanpassing.

Vestiging Kringloopmagazijn en -winkel pand Meeuwensingel 101 Het college besloot in principe vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Middelwatering 2004 aan de Stichting Kringloopbedrijven voor het gebruik van een deel van het pand aan de Meeuwensingel 101 als kringloopmagazijn en -winkel voor een periode van maximaal 2 jaar. Het ontwerpvrijstellingsbesluit ligt zes weken ter inzage bij de informatiebalie.

Plaatsing 2 noodlokalen bij De Tweemaster
Het college besloot in principe vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Oostgaarde 1999 aan de gemeente Capelle aan den IJssel voor plaatsing van twee noodlokalen aan de Aleoeten 37, bij de school De Tweemaster, voor een periode van maximaal 2 jaar. Het ontwerpvrijstellingsbesluit ligt zes weken ter inzage bij de informatiebalie.

2e voortgangsrapportage 2006 van de DCMR
Het college heeft kennis genomen van de 2e voortgangsrapportage 2006 van de DCMR Milieudienst Rijnmond. In deze rapportage zijn de werkzaamheden beschreven die de DCMR van januari tot en met augustus 2006 heeft uitgevoerd namens de gemeente zoals vastgelegd in het werkplan 2006. In deze voortgangsrapportage wordt een samenvatting gegeven van de geleverde productie en gemaakte kosten.


---