Gemeente Capelle a/d IJssel

Persbericht

datum:
15 november 2006
nummer:
93

|                                                                              |
Capelle bewaart rust in de thuiszorg

Bijna alle klanten volgend jaar thuishulp van dezelfde zorgorganisatie

Voor de Capellenaren die gebruik maken van hulp bij het huishouden verandert per 1 januari a.s. weinig tot niets. Dit heeft alles te maken met de wijze waarop de gemeente de inkoop van de thuiszorg heeft georganiseerd. Capelle vindt het belangrijk dat mensen hun eigen dienstverleners kunnen kiezen en dat bestaande en vertrouwde relaties kunnen voortbestaan als mensen dat willen. Daarom mag iedereen die voldoende kwaliteit levert en binnen de door de gemeente voorgeschreven maximumprijs kan werken op de Capelse markt opereren. Daardoor kon het college van B&W gisteren besluiten de opdracht in principe te gunnen aan 13 van de in totaal 14 zorgleveranciers die een offerte hadden ingediend in het kader van de Europese aanbesteding Hulp bij het huishouden. Van deze groep leveren er momenteel al 6 thuiszorg in Capelle, waarmee ze ongeveer 96% van de circa 2.000 klanten voor hun rekening nemen. De 14e leverancier die is afgevallen had in Capelle nog geen cliënten. Voor de 4% Capellenaren die hun hulp elders halen zal, in overleg, hen zelf en met de leveranciers worden bezien of een maatwerkoplossing mogelijk is zodat ook zij zo veel mogelijk de vertrouwde hulp kunnen blijven ontvangen. Als er geen bezwaren binnenkomen wordt de gunning op 30 november definitief. Alle klanten ontvangen dan een brief met uitgebreide informatie. De brief wordt voor 5 december bezorgd.

Geruststelling
Vanochtend presenteerde burgemeester Van Doorne, die als coördinerend portefeuillehouder Wmo optreedt, het resultaat van de aanbesteding aan in verzorgingshuis De Vijverhof. Daar kon zij zowel de medewerkers van De Vijverhof als de bewoners die thuiszorg afnemen van De Vijverhof geruststellen met de mededeling dat de thuiszorg die zij in 2006 krijgen volgend jaar ongewijzigd kan worden voortgezet.

Naast de Vijverhof wil de gemeente met de volgende 12 organisaties, vanaf volgend jaar, een overeenkomst aangaan voor het verlenen van hulp in het huishouden: Stichting Opmaat/De Stromen, Laurens Wonen Diensten Zorg, RST Zorgverlening, Stichting Gereformeerde Zorgcentra-ZH, Agathos, Evean, Gouwe Zorg, Thuiszorg INIS, Thuiszorg Rotterdam, Zellingen, H+B Thuiszorg en De Vierstroom. Met deze organisaties wordt een overeenkomst aangegaan met een looptijd van in principe twee jaar, waarna deze maximaal tweemaal voor één jaar kunnen worden verlengd.

Continuïteit en kwaliteit/Werken aan kwaliteit
Veel andere gemeenten die de inkoop van de thuiszorg hebben aanbesteed, hebben zorg willen inkopen voor een zo laag mogelijke prijs. Met als gevolg dat er vanaf volgend jaar nog maar een klein aantal zorgaanbieders is, waardoor veel klanten op zoek moeten naar een nieuwe zorgaanbieder en er verschillende rechtszaken lopen aangespannen door zorgaanbieders die buiten de boot zijn gevallen. In Capelle echter stond de keuzevrijheid voor de klant centraal, met een aanbesteding waarin is uitgegaan van een maximumprijs en vaste minimumkwaliteitseisen voor de zorgaanbieders. Op deze manier wil de gemeente voortbouwen op de bestaande zorgstructuur en investeren in de kwaliteit van de zorg. Dit sluit tevens goed aan bij de lijn van het Collegewerkplan 2006-2010 met als titel 'Werken aan kwaliteit'. Zorgdragen voor een goede invoering van de Wmo in Capelle aan den IJssel is een van de 10 beleidsvelden die centraal staan in het collegebeleid voor de komende jaren.

Meedoen

De Wmo vervangt de huidige Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en een deel van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten voor wat betreft de huishoudelijke verzorging (AWBZ). De Wmo is nodig om de kosten van de AWBZ binnen de perken te houden en te zorgen voor meer samenhang tussen de verschillende zorgvoorzieningen. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Volgens het kabinet is de gemeente daartoe beter in staat dan de rijksoverheid, omdat ze dichter bij de mensen staat. De samenvoeging van de verschillende wetten in de Wmo zorgt voor een betere afstemming. Inwoners kunnen hierdoor makkelijker hulp of ondersteuning aanvragen. Centraal in de Wmo staat 'meedoen': het gaat er om dat alle mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven en mee kunnen doen in de samenleving. Hierbij zal een groter beroep worden gedaan op de solidariteit van gezonde mensen met hen die van zorg afhankelijk zijn, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk en mantelzorg. De overheid biedt alleen ondersteuning waar dat echt nodig is. Mensen moeten zelf doen en samen doen wat ze zelf en samen kunnen doen.


---


Gemeente Capelle a/d IJssel