VVD


15-11-2006

EU blijft aanmodderen met gokken

De Europese Commissie komt voorlopig niet met plannen om de hypocriete uitwassen van het kansspelbeleid in de lidstaten te beteugelen. Dit antwoordde eurocommissaris McCreevy gisterenavond op een mondelinge vraag van het Europees Parlement geïnitieerd door VVD-europarlementariër Toine Manders.

Een voorstel van Manders om namens het Parlement ideeën over op de toekomst het kansspelbeleid in de EU op papier te zetten kon niet op veel sympathie van McCreevy rekenen. McCreevy verschool zich achter de lappendeken van gok- en wedpraktijken in de lidstaten en het gebrek aan eensgezindheid in de Raad en het Parlement.

Aan de zorgen van het Parlement over het gebrek aan rechtszekerheid voor kansspelen, met name bij on-line gokdiensten, en de bescherming van consumenten werd nauwelijks gehoor gegeven. De lidstaten zijn volgens de Commissie vrij om invulling te geven aan hun kansspelbeleid mits daarbij het EU-Verdrag in acht wordt genomen. Op enige richtsnoeren of aanwijzingen hoeven zij van de Commissie niet te rekenen, wel op inbreukprocedures. "Door niet thuis te geven laat de Commissie regeringen, bedrijven en consumenten verder in het juridische ongewisse", aldus Manders.

Het lijkt erop dat Commissie, Raad en Parlement hun vingers niet willen branden aan politiek gevoelige onderwerpen, die laten zij liever over aan het Europees Hof. Het primaat van de politiek wordt hierdoor volgens Manders ondermijnd: "We laten ons liever de wet voorschrijven door rechters in Luxemburg in plaats van zelf - als gekozen volksvertegenwoordigers - met voorstellen te komen om de gewenste rechtzekerheid te creëren. Ik betreur het gebrek aan daadkracht van de instellingen".

"Consumentenbescherming is in de mode in Brussel. We staan nota bene aan de vooravond van de aanstelling van een nieuwe commissaris voor consumentenbescherming. De Commissie komt met tal van voorstellen om de consument te beschermen tegen de gevaren van tabak en alcohol, maar gokken baart de Commissie kennelijk minder zorgen".