VVD


15-11-2006

VVD: Dienstenrichtlijn eerste stap in goede richting

Met een grote meerderheid heeft het Europees Parlement zojuist de dienstenrichtlijn aangenomen. Hierdoor verdwijnen tal van belemmeringen voor ondernemers als zij binnen de interne markt hun diensten willen aanbieden. Ook kan zwartwerken zo op effectievere wijze worden aangepakt. Het is nu aan de lidstaten om de richtlijn spoedig te implementeren

"Liever had ik gezien dat het Europees Parlement meer van de oorspronkelijke gedachten van Bolkestein had overgenomen, waardoor de handrem volledig van de dienstenmarkt zou zijn gegaan. Maar het vandaag aangenomen compromis is een eerste stap om te zorgen dat de vrije dienstenmarkt geen dode letter in het verdrag blijft", aldus Toine Manders, die namens de liberalen nauw bij de totstandkoming van de richtlijn is betrokken.

"Het getuigt van voortschrijdend inzicht bij de socialisten dat zij groei en werkgelegenheid verkiezen boven het verder morrelen aan het wankele compromis. Daarmee zou de dienstenrichtlijn verwoorden tot een liberaalproject met socialistisch pleisterwerk en daarbij zijn alleen de kaartenbakken van de Europese arbeidsbureaus gebaat".

De instellingen worden verlamd door politiek duikgedrag. Politici zijn niet verkozen om op de winkel te passen maar om de welvaart en economische groei op lange termijn te garanderen. Het openen van de dienstenmarkt is een bewuste politieke keuze en daarmee een breuk met een lange traditie waarin de Europese integratie niet tot stand is gekomen in de politieke arena, maar in de rechtzalen in Luxemburg.

Het politieke debat in eerste lezing werd vergiftigd door politici die geen kans onbenut lieten om de dienstenrichtlijn als bedreiging voor de werkgelegenheid in Europa weg te zetten. Terwijl de dienstenrichtlijn juist zorgt voor economische groei en kansen creëert voor ondernemers hun diensten aan te bieden op de Europese interne markt zonder allerlei belemmeringen.

"De lidstaten van de Europese Unie moeten inzien dat het op lange termijn geen zin heeft elkaar te beconcurreren. De concurrent van een Franse ondernemer is niet een Pool, maar de Chinees of de Indiër. De lidstaten zijn gebaat bij een sterke Europese economie die competitief is op de wereldmarkt. In de hoofdsteden moet het besef doordringen dat 'a rising tide lifts all boats'", aldus Manders.