Provincie Noord-Holland

Datum

15-11-2006

Onderwerp

Niet meer uitglijden op perrons Zuidtangent

Carla van Twuijver

De Zuidtangent haltes worden voorzien van een duurzame sliplaag. Dat heeft de provincie Noord-Holland besloten, nadat de tijdelijke oplossing niet voldoende is gebleken.

Perrons
Vorig jaar is geconstateerd dat de perrons glad worden nadat ze enige tijd in gebruik zijn geweest. Vooral tijdens natte periode kunnen passagiers uitglijden. De tijdelijke maatregel, opgeruwde perrons, heeft een beperkt effect gehad. Daarom is besloten om alle perrons van perrontoegang tot halteplaats te voorzien van een duurzame antisliplaag. Eind november, begin december starten de werkzaamheden.

Dakconstructies
TNO heeft inmiddels een concept-rapport opgesteld over de dakconstructies. Daaruit blijkt dat de gekozen lijmconstructie waarschijnlijk niet geschikt was voor de belasting van de dakconstructie. Dit heeft ertoe geleid dat er twee daken afgewaaid zijn. De overige daken zijn momenteel geborgd met spanbanden. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe (lijm)constructie.
Ondertussen is er gewerkt aan tijdelijke maatregelen; bij de dakloze haltes zijn abris geplaatst en de daken met spanbanden worden periodiek gecontroleerd. Verder worden de daken bij de Halte de Hoek (Hoofddorp) als proef opnieuw gelijmd en voorzien van een verankering. Op basis van de resultaten van de proef kunnen alle daken worden hersteld.

Vandalisme
Voor het eind van het jaar zijn alle liften, glaswerk en trappen hersteld. Bij regelmatige vernieling zal een goedkoper alternatief gezocht worden. Ook worden maatregelen getroffen om de pakkans te verhogen en de schade te claimen bij de veroorzakers.