Koninklijke Nederlandse Schaakbond

3D: het andere verslag van Kennemer Combinatie 2 - BSG 2 Willemze was ik al snel in het voordeel gekomen maar ging ik vervolgens niet erg doortastend verder.

l'Ami - T. Willemze
Stelling na 27. .. h4

Het directe 28. Dh5 is interessant maar de stelling na 28. .. Pe3+ 29. Kg1 Pxf1 30. Pg5 Dxg5 31. Dxg5 Pd2 is niet zo duidelijk. Wel heel duidelijk is 28. Pf6+! gxf6 29. exf6 Df8 30. Dg4+ Kh7 31. Dh5+ Dh6 (31. .. Kg8 32. gxh4! gaat mat over de g-lijn) 32. Dxf7 Kh8 33. Txc7 Pxc7 34. Dxc7 Td2+ 35. Kh1! en wit wint in de aanval. Bovenstaande variant werd door mij helemaal verkeerd ingeschat en dus besloot ik mijn stelling rustig te versterken.
28. Tf3?!
Met het idee om op 28. .. hxg3 met 29. Tcf1 Dh4 30. Lc1! verder te gaan.
28. .. Pe8 29. Tcf1 Tbc8 30. Df2?!
De juiste voortzetting was 30. Txf7 Dxf7 31. Txf7 Tc2! (31. .. Kxf7 32. Pg5+ Ke7 33. Dh5! wint in de aanval.) 32. Dxc2 Pe3+ 33. Kf2 Pxc2 34. Tb7 met een heerlijk eindspel.
30. .. Td7 31. Ld4?!
Een ongelukkige manoeuvre. 31.gxh4 ziet er beter uit. 31. .. Tc4 32. Lc5 hxg3 33. Txg3 Dd8
Nu is zwart weer helemaal terug in de partij.
34. Te1 Da8! 35. Kh2 Da4 36. Te2 Dd1!
Zwart is aan het overnemen. De dingen die ik mezelf in deze fase toewenste zal ik hier maar niet uit de doeken doen. 37. Td2 Da1 38. Ld4 Db1 39. Pd6 Pxd6 40. exd6
De zwarte vlag stond inmiddels op vallen en daardoor komt de partij tot een plots einde.
40. .. Txd4?
40. .. f6 was heel goed mogelijk omdat 41. Lxf6 faalt op 41. .. Tf4! 41. Dxd4 f6 42. Dg4
en zwart kan e6 niet meer dekken (1-0).

Tot mijn stomme verbazing was dit ook het einde van de wedstrijd want toen ik opstond bleek geen enkele partij nog bezig te zijn. Ik kan u dus niet veel meer vertellen dan wat ik achteraf van mijn teamgenoten te horen kreeg. Henk stond inderdaad goed en verloor. Wieb Zagema won van Joost Michielsen terwijl ook Douven nog remise wist te maken tegen de broer van mijn tegenstander. De partij tussen Van Beek en Janssen werd een correcte remise en Smeets bleek ergens een stuk gewonnen te hebben. Naast mij zag ik Rogers remise maken tegen Smerdon. Laatstgenoemde moet ergens heel erg goed gestaan hebben. Zo werd het toch nog 6½-3½ en kon ik opgelucht dit verslag schrijven.

Utrecht - HSG 3½ - 6½
Berkvens - Nijboer ½-½
Dambacher - Stellwagen ½-½
Bitalzadeh - Smeets 0-1
Smerdon - Rogers ½-½
T. Willemze - L'Ami 0-1
Ris - Delemarre 0-1
J. Willemze - Douven ½-½
Van Beek - Janssen ½-½
Michielsen - Zagema 0-1
Erwich - Vedder 1-0
Erwin l 'Ami

---

Historische overwinning Homburg Apeldoorn op SO Rotterdam

In thuishaven De Brinkhorst heeft Homburg Apeldoorn vooral een overwinning op zichzelf behaald middels een klinkende 6-4 zege op SO Rotterdam. Om te beginnen zijn de Rotterdammers in de afgelopen jaren meestal te sterk gebleken en bovendien had Homburg Apeldoorn als gevolg van een consequent zwaar aanvangsprogramma steevast een slechte seizoenstart. Beide teams verschenen ietwat verzwakt aan de start. Rotterdam miste onder andere Luc Winants en Apeldoorn miste onder andere Sipke Ernst. Terwijl zijn teamgenoten goed van zich afbeten tegen de ervaren Rotterdammers, haalde Sipke in Oostenrijk zijn derde en beslissende grootmeesternorm (TPR 2725), waarmee hij eindelijk, en meer dan verdiend, grootmeester is geworden! Namens het hele team, van harte gefeliciteerd!

Na een paar uur spelen waren alle partijen nog bezig. Op vrijwel ieder bord vlogen de vonken er vanaf, het naspelen van de partijen is zeer aanbevolen.

Aan het eerste bord werd de langste en spannendste partij gespeeld. In het eerste deel van de partij miste Alexander Kabatianski meerdere winsten tegen Dimitri Reinderman. Vervolgens kwam hij verloren te staan, maar door te langzaam spel van de grootmeester in de uitvluggerfase was de strijd weer helemaal open. Met nog vijftien seconden voor de rest van de partij leek Reinderman alsnog te gaan verliezen, maar toen er daar nog twee van over waren stond Kabatianski mat.

Aan twee en drie vochten de goede vrienden Sebastian Siebrecht en Georgios Souleidis zij aan zij. Siebrecht speelt sinds een jaar voor Apeldoorn, de Griekse Duitser Souleidis maakte tegen Rotterdam zijn debuut. Siebrecht en Bosch speelden een wisselvallige partij - nadat Jeroen een plotselinge winstkans en later een even plotselinge remisekans had laten liggen, was de winst voor Sebastian een feit. Solleveld en Souleidis voerden een harde theoretische discussie in de Sveshnikov die resulteerde in een gecompliceerde stelling met een tochtige koningsstelling voor beiden. Laatstgenoemde greep als eerste mis in de helse complicaties.

De grootste tovenaar van allemaal is Manuel Bosboom. Zijn resultaten vielen de laatste tijd wat tegen, maar vandaag speelde hij een werkelijk verbluffende partij tegen Bruno Carlier. Op de vierde zet bracht hij een nieuwtje en op de vijfde zet offerde hij een kwaliteit. Vrijwel iedereen was daar nogal sceptisch over, maar zwart kwam in het vervolg langzaam maar zeker in een houdgreep. De eindstelling na 34 zetten is de totale vernietiging.

Bosboom - Carlier
Homburg Apeldoorn - SO Rotterdam

1. c4 g6 2. e3 Lg7 3. Pf3 e5 4. Dc2 d6 5. b3 Lf5 6. d3

6. .. e4 7. dxe4 Lxa1 8. exf5 Pc6 9. Ld2 Lg7 10. h4 Pf6 11. Lc3 O-O 12. h5 gxh5 13. Le2 De7 14. Pbd2 Tae8 15. Pg5 h6 16. Ph3 Pe5 17. Pf4 c6 18. Lxh5 d5 19. Le2 dxc4 20. bxc4 b5 21. Th3 b4 22. Lb2 c5 23. Tg3 Dd6 24. Pe4 Pxe4 25. Dxe4 Kh8

26. Txg7 Kxg7 27. Pe6+ Txe6 28. fxe6 f6 29. f4 Dc6 30. Df5 Pg6 31. Ld3 Dxg2 32. e7 Dg1+ 33. Kd2 Df2+ 34. Kd1, 1-0

Zelf had ik in de eindstelling tegen Martin Martens voordeel, maar tijdens de partij was ik me daar niet van bewust en besloot ik in tijdnood een zetherhaling niet uit de weg te gaan. Arthur van de Oudeweetering tegen Rini Kuijf aan bord zes is langs me heen gegaan, meer dan dat het razend spannend was en in remise is geëindigd kan ik er niet over zeggen.

Roeland Pruijssers zette zijn goede seizoenstart voort met een prima vechtzege op Marcel Piket. Net toen Piket weer terug in de partij was, zag hij wat over het hoofd en ging het alsnog mis op de koningsvleugel. Nadat Bonno Pel een gunstige afwikkeling had gemist, kreeg Stefan Sievers de gelegenheid evenals Bosboom een kwaliteit te offeren met aanhoudende druk als gevolg - op de 24e zet maakte Bonno een vreselijke blunder en was de strijd gestreden.

Wie goede herinneringen bewaart aan Van Ketel - Van Beek van vorig seizoen moet ook zeker Van der Vliet - Van Beek naspelen - opnieuw een zeer creatieve behandeling van het klassieke damegambiet. Of het allemaal correct is moet nadere analyse uitwijzen, maar Lucien bleef met verrassende zetten komen, met remise als uiteindelijk resultaat.

Aan bord tien tenslotte zaten de goede vrienden Arne Moll en Frenk van Harreveld niet naast elkaar maar tegenover elkaar. Na een ongebruikelijke versie van het loperoffer op h7 in de Franse Winawer ontstond een spectaculair gevecht, waarin volgens Fritz tijdens mijn nachtelijke treinreis terug naar Hamburg het evenwicht in principe niet verbroken werd.

Homburg Apeldoorn - SO Rotterdam 6-4
Alexander Kabatianski - Dimitro Reinderman 0-1
Sebastian Siebrecht - Jeroen Bosch 1-0
Georgios Souleidis - Maarten Solleveld 0-1
Manuel Bosboom - Bruno Carlier 1-0
Merijn van Delft - Martin Martens ½-½
Arthur van de Oudeweetering - Rini Kuijf ½-½
Roeland Pruijssers - Marcel Piket 1-0
Stefan Sievers - Bonno Pel 1-0
Lucien van Beek - Fred van der Vliet ½-½
Arne Moll - Frenk van Harreveld ½-½
Merijn van Delft

---

Gedoodverfde degradant blijft verrassen

SMB is dit seizoen dankzij het wegvallen van De Variant teruggekeerd in de Meesterklasse. Voor aanvang van de eerste wedstrijd troffen de SMB-spelers elkaar in het clublokaal van Rotterdam en al snel kwam het gesprek op de perspectieven voor het komende seizoen. En dus op de strijd tegen de degradatie. 'Wie zijn onze concurrenten?' vroeg één van mijn teamgenoten. 'Amstelveen' was het droge antwoord.

Een degradatiestrijd om twee plaatsen met slechts één concurrent, dat belooft niet veel spanning. Gelukkig is het als gedoodverfde degradatiekandidaat vrijuit spelen en die onbezorgde instelling leverde in de eerste wedstrijd tegen Rotterdam meteen een matchpunt op. Dat werd gevierd als een overwinning. 'Geen degradatie zonder een enkel punt!' 'Al meer punten dan De Stukkenjagers in het hele vorige seizoen!'
Ook in de tweede wedstrijd tegen ESGOO zorgde SMB voor een verrassing met een gelijkspel. Het wordt zo wel steeds moeilijker om de houding van 'let niet op ons, wij zijn al gedegradeerd' vol te houden.

ESGOO kwam iets zwakker op dan in de eerste wedstrijd maar het ratingverschil bedroeg toch nog ruim 70 punten gemiddeld per bord. Opvallend was dat maar liefst acht partijen in remise eindigden. Slechts één daarvan was zonder al te veel strijd. De Nijmeegse playing captain Joost Retera wilde na zijn nul in de eerste wedstrijd waarschijnlijk, zoals dat tegenwoordig heet, 'op het scorebord komen'. Anderen zouden in zijn stelling er nog een paar zetten achteraan gooien en tegenstander Paul Bierenbroodspot hoefde dan ook niet lang over het vredesvoorstel na te denken.

De twee partijen die in een beslissing eindigden waren redelijk rechttoe rechtaan. Voor Fitzgerald Krudde is de terugkeer naar de Meesterklasse een verademing. Als je slechts negen serieuze partijen per jaar speelt dan kun je dat ook maar beter op niveau doen. In de eerste ronde versloeg Krudde Jeroen Bosch in de stijl van de jonge Tal en ditmaal leverde hij een modelprestatie tegen Jaap Vogel.

Krudde - Vogel
Stelling na 19. .. Thg8

Zwarts strategie met de lange rokade is geen succes geworden. Op de koningsvleugel dreigt hij weinig. Of beter gezegd, ook aan deze kant van het bord staat wit beter, met name vanwege de prachtig opgestelde dame die de zwarte paarden verlamt. Op de damevleugel is wit al ver gevorderd en met 20. c4-c5! zette hij een koningsaanval in die snel de beslissing bracht.

Voor het Enschedese tiental deed de in Nijmegen woonachtige Oscar Lemmers wat terug (als de drie IM's die Nijmegen rijk is voor SMB zouden spelen dan zouden de kansen op behoud flink toenemen). Anton van Rijn greep rond zet 20 mis in een gecompliceerde stelling en kon meteen opgeven. Zijn beste moment op deze dag had hij pas later bij de analyse van de ontmoeting tussen Frank Kroeze en Hans Klip.

Kroeze - Klip
Stelling na 39. .. Ta5

Zwart had zich vanuit bedenkelijke stelling goed verdedigd en de remisehaven is inmiddels in zicht. Wit heeft diverse redelijke zetten maar de volgende hoort daar niet bij.
40. Tb7xf7?
Zwart had nog maar een seconde of tien en wist er nog net 40. .. Tc8-c5 uit te gooien. Dat was voldoende voor remise (die bereikt werd na 40. Tf7-e7 Tc5xe5 41. Te7-e8+). Van Rijns suggestie 40. .. Txe5! met onmiddellijke winst was beide spelers ontgaan.

De einduitslag van een partij of teamwedstrijd lijkt mij per definitie terecht maar graag speculeren schakers over scenario's waarbij alles net even anders zou zijn gelopen. Sommigen zijn hierin zo bedreven dat ze na een 7½-2½ nederlaag het zo weten te presenteren dat een 4½-5½ overwinning een betere afspiegeling van het wedstrijdverloop zou zijn geweest.
Welnu, in het domein der mogelijke andere (betere!) werelden was een overwinning voor SMB heel wel denkbaar geweest. Daarbij noteren we om te beginnen het bovenstaande fragment en de tien seconden waarin Klip gewonnen stond meteen maar in ons voordeel.
Ook Vincent Deegens had een moment waarop hij kon toeslaan. In plaats daarvan nam hij genoegen met eeuwig schaak. Waarschijnlijk was hij nog niet helemaal hersteld van de bange momenten die hij eerder in de partij moest doorstaan.
Enige tijd dachten de SMB-supporters dat Stan van Gisbergen tegen Michael Feygin het beslissende punt binnen zou brengen.

Van Gisbergen - Feygin
Stelling na 29. .. Ld7

Met zijn laatste zet 29. .. Le6-d7 heeft zwart de zaak op scherp gezet. Voor wit is het niet mogelijk Tc2 te blijven dekken (bijvoorbeeld 30. Dc7? Lxb5+ 31. Ke1 Lb4+) en ook 30. Dxd7? Txc2 verliest snel. Het dameoffer 30. Tc2xa2 Ld7xc6 31. bxc6 was dus gedwongen maar het gaf wit ook meer dan voldoende compensatie. Dat werd later een gewonnen stelling maar aalglad wist zwart nog met eeuwig schaak te ontsnappen.

De remises op het topbord en het staartbord kwamen zonder al te schokkende gebeurtenissen tot stand. Bleven over bij een stand van 4-4 de partijen Swinkels-Rothuis en Fridman-Tjiam. De beide SMB-spelers zijn de laatste tijd goed bezig. Naar het zich laat aanzien heeft Dharma Tjiam aan alle voorwaarden voldaan om zich binnenkort meester te mogen noemen. En ook Robin Swinkels koerst met grote snelheid op deze titel aan.
In deze wedstrijd hadden beiden het echter zwaar en moesten zij met een pion minder voor remise vechten. Alhoewel, vechten, het was opmerkelijk dat de ESGOO-spelers niet echt aandrongen. De inschatting van Vincent Rothuis dat zijn uitgedunde toreneindspel remise stond, zal wel juist geweest zijn, al had het niemand verbaasd als hij nog een paar zetten meer had gedaan. Rafael Fridman had op het oog meer mogelijkheden.

Fridman - Tjiam
Stelling na 56. .. Ld7

Eerder in de partij was wit al zeer dicht bij de winst geweest dus het was al een teleurstelling voor de witspeler dat Tjiam zo taai was blijven staan. Nog steeds heeft wit een gezonde pluspion maar een opgelegd plan om verder te komen is er niet. Toch was het een opluchting voor de Nijmegenaren toen wit met 57. c3-c4 duidelijk maakte er niet meer in te geloven. Een zet later werd remise gegeven.

De volgende ronde komt de andere Gelderse vertegenwoordiger, Homburg Apeldoorn, op bezoek in Nijmegen. Het zal dus weer zwaar worden. Voor ESGOO lijkt de competitie minder spanning te gaan brengen. Deze ploeg is te goed om in degradatiegevaar te komen maar lijkt niet sterk genoeg om de strijd om het kampioenschap aan te gaan.

SMB - ESGOO 5-5
W. Hendriks-T. Henrichs ½-½
S. van Gisbergen-M. Feygin ½-½
V. Deegens-C. Richter ½-½
R. Swinkels-V. Rothuis ½-½
D. Tjiam-R. Fridman ½-½
F. Krudde-J. Vogel 1-0
H. Klip-F. Kroeze ½-½
J. Retera-P. Bierenbroodspot ½-½
A. van Rijn-O. Lemmers 0-1
C. Wüstefeld-M. Krallmann ½-½
Willy Hendriks

---

Competitieverslagen op de sites van verenigingen

Op zaterdag 14 oktober werd de tweede ronde van de KNSB-competitie 2006-2007 gespeeld. Van de onderstaande wedstrijden kunt u verslagen op de sites van verenigingen lezen.


1A: een verslag van LSG 2 - Philidor 1847.

1B: een verslag van Paul Keres - WSC.

2A: een verslag van Almelo - ASV.

2A: een ander verslag van Almelo - ASV.

2C: een verslag van Promotie - Oegsgeest '80.
2C: een verslag van Paul Keres 2 - Nieuwendam. 2D: een verslag van Overschie - De Pion.

3A: een verslag van Sneek 2 - Philidor 1847 II. 3B: een verslag van Sneek - Philidor 1847 III.
3C: een verslag van BAT Zevenaar - Doetinchem.
3C: een verslag van PION Groesbeek - VAS 3.
3C: een verslag van Amstelveen 3 - ASV 2.
3D: een verslag van Botwinnik - Tal/DCG.
3D: een verslag van Paul Keres 3 - VAS 2.
3E: een verslag van LSG 4 - Rijswijk.
3F: een verslag van De Wolstad - Messemaker 1847. 3G: een verslag van RSR Ivoren Toren 2 - Messemaker 1847 II. 3H: een verslag van UVS - Veldhoven.
3H: een verslag van De Toren Arnhem - DJC Stein.
---

Vladimir Kramnik volgt Topalov als wereldkampioen

Vladimir Kramnik heeft de match om de wereldtitel schaken gewonnen. In de tiebreak van de tweekamp in Elista versloeg hij de huidige titelhouder Veselin Topalov met 2½-1½. Daarmee is eindelijk een eind gekomen aan de scheuring in de schaakwereld, die in het begin van de jaren negentig werd ingezet met de afscheiding van Garry Kasparov en Nigel Short.

Door de winst van Kramnik is ook voorkomen dat de tweekamp nog een staartje krijgt in de rechtbank. Naar aanleiding van het toiletincident in het begin van de match kwam Kramnik voor de vijfde partij niet opdagen; hij kreeg een reglementaire nul. Zijn manager had reeds aangekondigd naar de rechtbank te stappen wanneer bij een voordelige eindstand voor Topalov de vijfde partij niet alsnog zou worden gespeeld.
Wereldkampioen Kramnik (Foto Bas Beekhuizen)

Veel informatie over de tweekamp is te vinden op de site van de match en op www.chessbase.com.

---

Wijchense schaakgeschiedenis wordt herschreven

Altijd is de schaakvereniging Het Kasteel in Wijchen ervan uitgegaan dat de vereniging in 1947 is opgericht. Onlangs kreeg de secretaris van Het Kasteel echter documenten in handen waaruit bleek dat de vereniging al in 1939 onder de naam Rooms-Katholieke Schaakvereniging 'Het Kasteel van Wijchen' het licht zag. Een van de oprichters bleek nog te leven.

Ritchy Duin en Emiel Luijten tijdens hun gesprek in juli van dit jaar

Ritchy Duin en Peter Zieck, twee bestuursleden van Het Kasteel gingen op bezoek bij de nu 87-jarige Emiel Luijten, die aan de basis van de vereniging stond. Ze doen daarvan uitvoerig verslag op de website van hun vereniging. Een boeiend verhaal voor degenen die in de geschiedenis van het schaken in Wijchen zijn geïnteresseerd.
---