Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

KNMI volgt vulkanen en bevingen Bovenwindse Eilanden Nieuw seismisch waarneemnet ook voor tsunami waarschuwingen 15 november 2006 - De Meteorologische Dienst van de Nederlandse Antillen & Aruba (MDNA) en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) gaan gezamenlijk seismische metingen doen op de eilanden St. Maarten, St. Eustatius en Saba.
Onlangs hebben KNMI en MDNA drie seismometers geplaatst, die belangrijke informatie moeten gaan geven over de seismiciteit die gevoeld kan worden op de eilanden. Het nieuwe netwerk van seismometers maakt deel uit van een proefproject om vulkanen en bevingen op de eilanden beter te monitoren.

In de laatste tien tot twintig jaar hebben de MDNA en het KNMI het potentiële gevaar van aardbevingen , vulkaanuitbarstingen en tsunami's onderkend. De Nederlandse regering heeft eind 2005 een voorstel van het KNMI voor de opzet van een seismisch waarnemingssysteem in de Nederlandse Antillen goedgekeurd. Dit voorstel houdt in: (1) de installatie van drie breed-band seismometers, een op elk van de eilanden van St. Maarten, St. Eustatius en Saba. (2) data uitwisseling in real-time van de seismische stations naar zowel MDNA als KNMI en andere seismologische instituten in het Caribische gebied, waarmee een virtueel regionaal netwerk gecreëerd wordt.

De seismische stations zullen ook bijdragen aan het Tsunami waarschuwingssysteem voor de Caraïben, dat in oprichting is. Bovendien wordt, naar voorbeeld van de KNMI-site (Zie onder Verder lezen- Beeft de aarde nu?), een speciale website ontwikkeld waar informatie over the huidige seismische activiteit op de Bovenwindse Eilanden in real-time kan worden gevolgd

Het monitoren van de seismiciteit in de Nederlandse Antillen zal voorlopig vanuit het KNMI in De Bilt plaats vinden. Tegelijkertijd worden medewerkers van MDNA opgeleid, zodat de analyse van de seismiciteit later ook in de regio zelf kan worden uitgevoerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.
Persbericht: KS 06/24
Eerste uitgave: 15-11-06