Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 15 november 2006

Gemeente Alkmaar breidt huwelijkslocaties uit

De gemeente Alkmaar gaat het aantal locaties uitbreiden waar een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan worden afgesloten. Nu kan dit alleen op het Stadhuis en in de Grote Sint Laurenskerk.

Met de uitbreiding van het aantal huwelijkslocaties komt de gemeente Alkmaar tegemoet aan de wensen van de burger. Want ook al is de gemeente Alkmaar nog steeds een favoriete 'trouwgemeente', regelmatig dienen toekomstige bruidsparen een verzoek in om ergens anders te mogen trouwen.

Huis der gemeente
Om een locatie tijdelijk aan te wijzen als 'huis der gemeente' moet het bruidspaar uiterlijk zes weken voor de huwelijksdatum een schriftelijk verzoek indienen. Het college beslist naar aanleiding van de vastgestelde criteria binnen twee weken op het verzoek.

Criteria
Door het college zijn een aantal criteria vastgesteld waar de vrije huwelijkslocatie aan moet voldoen. Zo moet het huwelijk plaatsvinden in een gebouw of in een schip dat aan een ligplaats is afgemeerd en moet de (bijzondere) ambtenaar van de burgerlijke stand de noodzakelijke werkzaamheden kunnen verrichten. Daarnaast spelen de brandveiligheid en eisen van openbare orde bij de keuze van een huwelijkslocatie een grote rol.

Met deze maatregel geeft de gemeente invulling aan de raadsbrede motie, van 25 september 2006.