PvdA Europees parlement


Bolkestein van tafel

15 november 2006

De PvdA-eurodelegatie is tevreden met het bereikte compromis tussen het Europees Parlement en de lidstaten over de Dienstenrichtlijn, zoals die morgen wordt aangenomen. Volgens woordvoerder Ieke van den Burg heeft haar Duitse PES-collega Gebhardt (SPD) het onderste uit de kan gehaald. "Het is jammer dat de regeringen en de conservatieve en liberale fracties niet bereid waren om in de tweede lezing nog wat preciezer de puntjes op de i te zetten. De hoofdlijnen van het compromis uit de eerste lezing staan echter als een huis, en dat is en blijft een grote overwinning van de sociaaldemocraten."

Door het compromis is het land-van-oorsprong-beginsel van Bolkestein voorgoed van tafel geveegd. Nationale bevoegdheden voor arbeidsrecht en beleid ten aanzien van publieke diensten worden niet ondermijnd. De Nederlandse wetgeving en regels blijven dus maatgevend. Tegelijkertijd bestrijdt de richtlijn protectionisme om dienstverleners uit andere EU landen op oneigenlijke gronden te weren. Daardoor kan de richtlijn een stevige impuls geven voor de interne markt van diensten. Daar zijn wij als PvdA óók voor, aldus Van den Burg.

De Europese Commissie heeft met een officiële verklaring, een unicum, nog eens onderstreept dat de bevoegdheden en tradities van arbeidsrecht en CAOs in de lidstaten volledig gerespecteerd en intact gelaten worden. Van den Burg: "Ik had dat liever in de wetstekst zelf nog verder verduidelijkt gezien. Dit is niet de meest chique manier, maar de Raad was zo bang dat het broos compromis van de regeringen uit elkaar zou vallen, dat ze geen komma meer aan de tekst wilden veranderen. "

Nu komt het aan op de uitwerking in de praktijk. Vooral met betrekking tot het detacheren van werknemers en het inzetten van schijnzelfstandigen bij het verlenen van diensten over de grens moet nog veel gebeuren. Lidstaten moeten bij de omzetting van de richtlijn zorgen dat inspectiediensten effectief kunnen controleren en samenwerken. Van den Burg: "De Dienstenrichtlijn moet niet leiden tot ontduiking van sociale verplichtingen, het is nu aan de Nederlandse regering om daar een goede invulling aan te geven."