Gemeente 's-Hertogenbosch

15-11-2006
Nieuwe regeling gericht op multicultureel samenleven

In 's-Hertogenbosch zijn negentien zelforganisaties van verschillende etnische gemeenschappen. Alle grote gemeenschappen in 's-Hertogenbosch zijn op die manier georganiseerd. De zelforganisaties ontvangen subsidie van de gemeente en deze is herijkt. De activiteiten verschuiven van emancipatie binnen eigen gemeenschap naar activiteiten gericht op het multicultureel samenleven. De gemeenteraad stelt dinsdag 19 december 2006 de aangepaste regeling vast en gaat in vanaf 2007.

Zelforganisaties
De subsidieregeling emancipatieactiviteiten allochtonen geldt voor zelforganisaties. Dit zijn organisaties die zijn ontstaan uit etnische gemeenschappen, bijvoorbeeld het stedelijke Marokkaans Platform of de Turkse Sociaal Culturele Vereniging en Nos Baranka, de Antilliaanse/Arubaanse zelforganisatie. Ze organiseren primair activiteiten voor de eigen gemeenschap. Voorbeelden hiervan zijn: koffie-themaochtenden voor vrouwen, huiswerkbegeleiding voor jongeren, voorlichtingsavonden over bijvoorbeeld gezondheid en voorlichting over de werkwijze van instanties.

In 's-Hertogenbosch zijn nu negen stedelijke zelforganisaties en zeven Marokkaanse wijkcomités. Zowel de Marokkaanse als de Turkse gemeenschap hebben ook een jongerenorganisatie. De laatste jaren was er een forse groei in het aantal zelforganisaties door het ontstaan van de wijkcomités. De Marokkaanse wijkcomités organiseren naast activiteiten voor de eigen achterban, vaak ook activiteiten die toegankelijk zijn voor de hele buurt. Ook fungeren zij als aanspreekpunt bij problemen rondom bijvoorbeeld jongeren in de wijk. Alle grote etnische gemeenschappen zijn stedelijk georganiseerd. Dat is iets waar de gemeente erg blij mee is.

Dialoog
Binnen zelforganisaties stimuleert men emancipatie binnen de eigen gemeenschap, met als einddoel de deelname in de Bossche samenleving. Steeds vaker organiseren de organisaties (samen met andere organisaties) multiculturele activiteiten om dialoog te voeren over de verschillen en overlappingen in de culturen om het prettig samenleven te bevorderen. De gemeente hecht waarde aan het hebben van een (georganiseerde) gesprekspartner vanuit de verschillende gemeenschappen. Zelforganisaties ontwikkelen zich van een emancipatorische rol naar een rol waarbij tevens een dialoog wordt gevoerd tussen verschillende etniciteiten. Ook zoeken zij samenwerking met andere partners in de stad. Over de aanpassingen in de regeling is met de zelforganisaties overleg geweest. Naast de inhoudelijke verschuivingen in het activiteitenaanbod is ook besproken hoe de gelden verdeeld kunnen worden en er is gekeken hoe de regeling meer toegankelijk gemaakt kan worden.