Gemeente 's-Hertogenbosch

15-11-2006
Woningbouw in 's-Hertogenbosch trekt weer aan

College start discussie over nieuwe nota Wonen

's-Hertogenbosch is populair als stad om in te wonen, de druk op zowel de huur- als de koopwoningmarkt is groot. Hoewel de woningmarkt van 's-Hertogenbosch nog steeds een aantal knelpunten kent, lijkt toch sprake te zijn van licht herstel. Dit concludeert het college van burgemeester en wethouders op grond van de "Najaarsnota Wonen 2006".

In de Najaarsnota Wonen 2006 zijn de cijfers van diverse onderzoeken en rapporten samengevat. Uit de cijfers kan geconcludeerd worden dat er nog steeds sprake is van een grote druk op de woningmarkt. Dit levert een aantal problemen op zoals lange wachttijden voor huurwoningen en hoge verkoopprijzen van koopwoningen. Ook de doorstroming van de huur naar de koopsector ligt nog duidelijk onder het niveau van eind jaren negentig. Hetzelfde geldt voor het aantal starters dat een huurwoning heeft kunnen betrekken.

Tekenen van herstel
Toch zijn er tekenen van herstel zichtbaar. Zo blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor een huurwoning iets is teruggelopen en dat het aantal vrijgekomen huurwoningen in 2005 met ruim 4% is toegenomen. Dit duidt op een stijgende dynamiek in de huurwoningmarkt. Bovendien is sinds 2004 sprake van een duidelijk oplopende lijn in het aantal opgeleverde woningen. De verwachting is dat deze stijgende lijn zich voortzet. In 2006 zullen circa 800 woningen worden opgeleverd. Tot en met september van dit jaar is al voor 1.200 nieuwe woningen bouwvergunningen afgegeven. Het streven is om in 2007 rond de 1.000 woningen op te leveren. De ambitie voor 2008 en 2009 is het opleveren van 1.200 woningen per jaar.

Nieuwe nota Wonen
Hoewel de door de gemeente ingestelde Taskforce Wonen resultaten begint op te leveren, zijn de knelpunten in de woningmarkt nog zodanig dat het college een nieuwe nota Wonen gaat opstellen. De verwachting is dat deze in de eerste helft van 2007 verschijnt.

Het college wil vooraf graag met de gemeenteraad discussiëren over de doelen en instrumenten die in deze nieuwe nota centraal moeten staan. Daarvoor biedt het college een discussienotitie aan voor bespreking in de commissie Ruimtelijke Ontwikkelingen en Beheer.

In de ogen van het college zou de discussie zich moeten richten op het verhogen van de woningbouwproductie en het aandeel van de sociale sector daarbinnen, op het vergroten van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad en op het verbeteren van de doorstroming en slaagkansen van verschillende doelgroepen (waaronder starters en ouderen). In de discussie moet het ook gaan over rollen en verantwoordelijkheden van verschillende partijen (woningcorporaties, marktpartijen, provincie) en over de (nieuwe) instrumenten die ingezet moeten worden om de doelen te kunnen realiseren. Na de discussie met de raadscommissie wordt de nota verder uitgewerkt. Dit zal mede gebeuren in samenspraak en overleg met externe partijen.

Enkele cijfers over de Bossche woningmarkt


- de gemiddelde wachttijd voor een huurwoning bedroeg in 2005 4,0 jaar. De wachttijd is voor het eerst sinds jaren licht afgenomen (van 4,2 in 2004 naar 4,0 jaar in 2005);

- in 2005 heeft het samenwerkingverband WoonService iets meer huurwoningen verhuurd dan in 2004 (1941 i.p.v. 1862);
- de slaagkansen van verschillende doelgroepen op de huurwoningmarkt variëren van 0,5% tot 9,9% (starters hebben de kortste inschrijfduur en daarmee de laagste slaagkansen, ouderen hebben de langste inschrijftijd en de hoogste slaagkansen);

- de doorstroming vanuit de huur- naar de koopsector ligt nog steeds 20-30% onder het niveau van eind jaren negentig;
- de prijzen van koopwoningen in 's-Hertogenbosch blijken meer dan gemiddeld in Nederland te stijgen;

- de leegstand van koopwoningen is gedaald van 2,4% in 2003 tot 1,8 % in 2005. Dit percentage ligt onder het gemiddelde in Nederland en duidt op een krapte op de woningmarkt;

- in 2006 is tot en met september al voor 1.200 nieuwe woningen een bouwvergunning verleend.