FNV

Ouderen blinde vlek van bedrijfsleiders

Werkgevers doen geen fluit om oudere werknemers aan de slag te houden. Die conclusie trekt FNV e-Magazine uit eigen onderzoek van de FNV.

De babyboomers op het punt staan met pensioen te gaan. Terwijl de economie lekker doorgroeit. Alle hens aan dek dus! Vrouwen, kinderen, ouderen, iedereen aan de bak. Zo ziet Balkenende het graag.

Dan zou je denken dat er in ons land ook iets wordt gedaan om het vrouwen, ouderen en kinderen makkelijk te maken deel te nemen aan het arbeidsproces. Niets is minder waar. Uit onderzoek van de FNV blijkt zelfs dat werkgevers geen fluit doen om bijvoorbeeld ouderen aan de slag te houden.

Maar liefst 80 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan geen beleid te hebben ontwikkeld voor het behoud en vertrek van 50plussers. Meer dan de helft van de bedrijven (56 procent) weet niet eens hoeveel ouderen zij in dienst hebben.

In 58 procent van de bedrijven hebben managers geen idee wat oudere werknemers in hun bedrijf eigenlijk doen. Nog eens 43 procent van de managers weet niets van de cao-afspraken over de omgang met 50plussers. Dat schiet lekker op.

Als er al iets voor ouderen gedaan wordt, is dat meestal het maken van concrete plannen om eerder te stoppen met werken. Dat gebeurt in 43 procent van de gevallen.

In slechts 14 procent van de bedrijven wordt iets gedaan om oudere werknemers up to date te houden en het werk voor hen aantrekkelijk te maken. Dan gaat het vooral om scholing, taakroulatie of doorstroming. In maar 10 procent van de gevallen worden oudere werknemers gevraagd langer door te blijven werken.

* Lees het complete FNV-e-Magazine

15 november 2006
Lees het complete FNV e-Magazine van 15 november 2006.htm